BISERICA SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE - DRIDU-MOVILA
Hramuri: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfânta Treime
Adresa: Str. Principală, comuna Dridu, judeţul Ialomiţa
Preot paroh: Alexandru VIŞAN
ISTORICUL PAROHIEI
Parohia Dridu-Movila, din comuna Dridu, cu biserica parohială Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, s-a format în jurul anului 1860, separându-se de Parohia Dridu-Snagov. În anul 1868, moșierul Ioan Marghiloman, tatăl marelui om politic și de stat Alexandru Marghiloman, a ridicat prima biserică.
În anul 1908, biserica veche adusă s-a deteriorat, iar enoriaşii satului Dridu-Movila, în frunte cu pr. Dumitru Sachelarie (Popa Dumitrache), au format un comitet de iniţiativă care a colectat atât din parohie, cât şi din satele vecine, bani pentru realizarea construcţiei unei biserici.
Arhitectul Păltineanu Ştefan, originar din Dridu-Movila, şi-a luat sarcina să construiască biserica, împreună cu o echipă de lucrători italieni. Lucrarea bisericii a început în 1909 şi s-a terminat în 1912. Biserica a fost construită din cărămidă, având trei turle. Un nou comitet de iniţiativă a cerut sprijinul arhitectului Gheorghe Simionescu din Ploieşti, care a refăcut acoperişul bisericii şi al turlelor din lemn şi a învelit-o cu tablă, aşa cum arată şi astăzi.
După anul 1918, s-au reluat lucrările în interior de către acelaşi arhitect, adăugându-se şi catapeteasma. Târnosirea bisericii s-a făcut în anul 1922, de către arhim. mitrofor Iuliu Scriban şi protopopul Popian.
În anul 1970, biserica a intrat în reparaţie capitală. După cutremurul din anul 1977, biserica a fost consolidată în întregime, preot fiind Alexandru Dedu.
În anii 2007-2011, prin strădaniile pr. Alexandru Vișan, s-au efectuat lucrări de reabilitare, constând în: reparaţii capitale la acoperiş (înlocuirea tablei), reparaţia zidurilor exterioare şi a tencuielilor, înlocuirea tâmplăriei, dotarea cu centrală termică, fondurile fiind asigurate de Guvernul României.
ARHITECTURA
Sfântul lăcaş este trilobat şi are o suprafaţă de 230 mp; temelia este de piatră, zidurile sunt de cărămidă şi este acoperită cu tablă. Posedă trei turle mari, toate cu plan octogonal, dispuse două în faţă, pe pridvor şi una în spate, pe naos, pe care sunt montate trei cruci mari de fier. În interior, senzaţia de spaţiu este întărită de existenţa absidelor laterale din naos.
PISANIA veche, păstrată şi astăzi, menţionează: ,,Această sfântă biserică ridicatu-s-au de d. Ioan Marghiloman, Domn fiind Măria Sa Carol I. S-a săvârşit dec. 15.1868”.
PICTURA
În anul 1914, s-a început pictura bisericii, de către pictorul Alexandru Dumitrescu din Ploieşti, şi s-a terminat în anul 1916. În anul 1957, pictura a fost refăcută de către pictorul Taflan Ioan din Bucureşti, paroh fiind preotul Petre D. Ioan. În anul 1975, s-au pictat pridvorul şi faţada, de către pictorul Andrei Vlăduţ. În anul 1982, pictura a fost restaurată de către pictorul Grigore Neagu, iar în anul 1995 s-a reparat integral biserica, s-a restaurat pictura interioară şi s-a repictat faţada, preot fiind Marin Nastasia. Fondurile au provenit de la enoriaşi. Biserica a fost resfinţită la data de 21 aprilie 1996 de către PS Episcop Nifon, al Sloboziei şi Călăraşilor. Actuala pictură a bisericii a fost executată în stil realist, de pictorul Gabriel Teodorescu, în anul 1996.
PISANIA pictată atunci menţionează: ,,Această sfântă biserică s-a construit între anii 1909-1912 de către arhitect Ştefan Păltineanu originar din Dridu-Movila, ca preot fiind Dumitru Sachelarie. Între 1914-1916 s-au pictat altarul, naosul şi pronaosul de pictorul Alexandru Dumitrescu, iar în 1919 biserica a fost târnosită de Arhimandritul Scriban şi protopopul Popian, ca paroh fiind preotul Mihail Popescu. În 1957, în vremea preotului Ioan D. Petre, s-a retuşat pictura, de pictorul Ioan Taflan. În 1975 s-a pictat pridvorul şi faţada de către pictorul Andrei Vlăduţ, iar după cutremurul din 1977 s-a consolidat în întregime biserica, preot fiind Alexandru Dinu. În 1982, sub păstoria preotului Marin Nastasia, s-a restaurat în întregime pictura, de către pictorul Grigore Neagu. În anul 1995, în timpul arhipăstoriei Prea Sfinţitului Nifon, întâiul Episcop al Eparhiei Sloboziei şi Călăraşilor, s-a reparat integral biserica, s-a restaurat pictura interioară şi s-a repictat faţada, de către pictorul Gabriel Teodorescu. Lucrările s-au executat prin contribuţia bunilor creştini. Resfinţirea bisericii a avut loc la data de 21 aprilie 1996”.
ANEXE
În anii 2000-2001, s-a construit casa parohială, în curtea bisericii, cu fonduri proprii.
PREOŢI slujitori, de la înfiinţare până în prezent, în ordine cronologică:
- Sachelarie Dumitru
- Mihai Popescu
- Ioan Petre
- Dedu Alexandru
- Nastasia Marin
În prezent, slujește pc preot Vișan Alexandru.
ACTIVITĂŢI. Parohia are grup de cateheză funcțional. Pentru desfășurarea a diferite activități grupul este susținut de Organizația World Vision.
Concursuri parohiale desfășurate: Primăvara din suflet de copil (2008), Satul meu vara (2011), Mama-ființa cea mai dragă (2012).
Au fost organizate expoziții de icoane pe sticlă (2011 și 2012).
Începând cu anul 2009 s-a organizat anual Festival de colinde de Crăciun.
Au fost organizate tabere cu tinerii în parteneriat cu Școala Gimnazială Dridu (2007 - 2012).
Anual au fost organizate pelerinaje în țară cu enoriașii dar și pentru copiii din parohie.
FOTO: Laurenţiu Tătulescu