Parohia Cosambesti
Rețea

Prezentare

 

 
BISERICA SFÂNTUL IERARH NICOLAE - COSÂMBEȘTI
 

Hram: Sfântul Ierarh Nicolae

Adresa: sat Cosâmbeşti, comuna Cosâmbești, judeţul Ialomiţa

Preot paroh: Daniel George STURZOIU

 

ISTORICUL COMUNITĂŢII

Satul Cosâmbeşti este aşezat sub coastă, pe malul drept al râului Ialomiţa, la 5 km de Slobozia, de o parte şi de alta a drumului judeţean Slobozia - Țăndărei şi are legătură prin acest drum cu satele Gimbăşani şi Mărculești. Veche aşezare de moşneni ialomiţeni, era atestat în anul 1623, când era amintit un localnic de frunte, anume ,,Voica din Cosâmbeşti“.

ISTORICUL PAROHIEI

O veche biserică fusese ridicată de comunitate, fiind vorba de un lăcaş din lemn, unde au slujit preoţi atestaţi documentar înainte de anul 1850.

ISTORICUL BISERICII

Actuala biserică, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, a fost construită de obştea satului, între anii 1859 -1861, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu binecuvântarea Mitropolitului Nifon al Ungrovlahiei.

PISANIA menţionează: ,,Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiulul și cu săvârșirea Sfântului Duh, s-a zidit această sfântă biserică cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, de obștea comunei Cosâmbești, între anii 1859-1861, cu binecuvântarea Mitropolitului Primat Nifon. Prin strădania și contribuția materială a membrilor consiliului comitetului parohial și binecredincioșilor creștini, păstoriți de pr. Niță Vasile Cristian, s-a reconstruit din temelii biserica parohială în perioada 1997-2007 de către firma S.C. Casecom, condusă de dl. ing. Gherman Florin. Pridvorul s-a construit și pictat cu sprijinul arhim. Neofil starețul Sf. Mănăstiri Frăsinei, iar fondurile și ridicarea clopotniței au fost obținute prin bunăvoința domnului ministru Ionuț Popescu. Slujba de sfințire a fost săvârșită de P.S. dr. Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în anul mântuirii 2007, luna oct. ziua 21 în fruntea unui ales sobor de preoți și diaconi. Pe fericiți și pururea pomeniți ctitori ai sfântului lăcașului acestuia și pe alți ctitori, miluitori și făcători de bine, să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru împărăția Sa“.

ARHITECTURA

Biserica este construită din zidărie portantă, are o lungime de 18,3 m, o lăţime de 9,0 m şi o înălţime de 16,0 m. Cărămida folosită a fost cea de tip oltenesc, de mici dimensiuni. Dezvoltată pe un plan de navă, cu o turlă de lemn ridicată pe pronaos, biserica conţine părţile tradiţionale. Pridvorul a fost adăugat la ultima restaurare a bisericii. Pronaosul, de formă dreptunghiulară, este despărţit de naos prin trei arce de zidărie, bolta pronaosului fiind o structură de metal de forma unui semicilindru cu axul în sens longitudinal. Naosul este de asemenea de formă dreptunghiulară, cu o cupolă dintr-o structură metalică sprijinită pe pandanți. Altarul, semicircular atât la exterior cât şi la interior, este acoperit de o structură metalică, sub forma unei bolţi sferice.

PICTURA interioară a fost executată în tehnica frescă, în perioada 2002-2004, de către pictorul bisericesc Ristea Nicolae din Feteşti, instalaţia electrică de S.C. Puchi Electro Slobozia, iar mobilierul din lemn de stejar a fost confecţionat în comuna Vânători-Neamţ, de către meşterii Cosofreţ şi Cristei.

PREOŢI slujitori în Parohia Cosâmbești au fost, în ordine cronologică, următorii:

- Preot Bobârniche Radu din anul 1861

- Preot Marin Rădulescu (1861-1939)

- Preot Negoiță Ion (1939-1970)

- Preot Alexandru Tache (1970-1976)

- Preot Petre Constantin (1976-1977)

- Preot Petre Iulian (1977-1980)

- Preot Adam Ion (1980-1989)

- Preotul Niță Vasile Cristian (1989-2008)

- Preot Sturzoiu Daniel-George slujitor din anul 2008 – până în prezent.

ACTIVITĂŢI. Activitățile desfășurate în cadrul Parohiei Cosâmbești reflectă interesul și implicarea activă a enoriașilor care o compun, în păstrarea și promovarea valorilor creștine ale comunității, precum și dezvoltarea acesteia din punct de vedere cultural, social, duhovnicesc, educativ. Parohia Cosâmbești desfășoară diverse activități în parteneriat cu instituțiile locale, Primăria Cosâmbești, Școala Gimnazială Cosâmbești, Biblioteca Comunală Cosâmbești. Menționăm ca activități cu impact pozitiv asupra comunității locale:

- Activitățile culturale și educative – în cadrul grupului de cateheză integrat în programul „Alege școala!” în parteneriat cu Școala Gimnazială și Biblioteca Comunală.

- La îndemâna membrilor comunității este Biblioteca Parohială care oferă celor interesați fondul de carte propriu.

- Activități social-filantropice de monitorizare și sprijin material/financiar a membrilor comunității care sunt în diferite situații de dificultate, în parteneriat cu biroul de asistență socială al Primăriei Cosâmbești. Anual beneficiază de sprijin un număr de cel puțin 65 de persoane, cazuri sociale. Cheltuielile efectuate pentru desfășurarea acestor activități sunt susținute atât din fondurile proprii ale Parohiei, cât și din fonduri obținute din donații și sponsorizări ale diverselor firme sau persoane fizice, parteneri care s-au alăturat parohiei în activitățile desfășurate.

 
FOTO: Laurenţiu Tătulescu, Arhid. Nicușor Silviu Dascălu