BISERICA NAŞTEREA MAICII DOMNULUI – COJEŞTI
Hram: Naşterea Maicii Domnului
Adresa: strada Bisericii, satul Cojeşti, comuna Belciugatele, judeţul Călăraşi
Preot paroh: Daniel Ionel PREDA
ISTORICUL COMUNITĂȚII. Satul Cojeşti este menţionat pentru prima dată într-un document din 25 mai 1532, în care este amintit jupan Coica, pârcălab din Cojeşti.
Biserica parohială, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, se află pe un mal mai înălţat al unor ape ce alimentează Mostiştea, la 4 km nord de şoseaua Bucureşti – Constanţa, în satul Cojeşti. Se învecinează cu şcoala, în prezent dezafectată. A făcut parte dintr-un ansamblu de clădiri boiereşti – conac, şcoală, biserică şi clopotniţă[BAUER, op. cit., p. 145.], din care acum se mai păstrează doar ultimele două.
ISTORICUL BISERICII
În anul 1810 satul avea 21 de case în care locuiau 114 suflete, rumâni şi ţigani ai clucerulului Donii. Biserica era de zidu, cu hramul Naşterii Precistei făcută de Maria Cocoana Cojasca pă moşia dumneaei şi acum este vândută de tot dumnealui clucerului Donii, cu 1 rându de veşminte de cit sparte, cu cărţile toate deplin. La biserică slujea Popa Vasile sin Marin, 40 ani, preoţit de episcopul Chiril al oraşului Ruşciucu în ţara turciască şi au preoţit acolo 3 ani, apoi au fugit aici şi s-au aşezat la acest numit sat cu carte a mitropolitului Dositeu cu leatul 1803, marte 1, schimbându-i-să cartea cia de acolo şi Coman sin Mihai 70 ani, preoţit de preasfiinţiia sa mitropolitul Cozma la anul cu leatul 1789, Dechemvrie 11, pă numele satului Cojăştii şi au slujitu toate cele preoţeşti până la leatul 1794, octombrie 14, şi s-au depărtat singur de sfânta liturghie avându-şi patimă, iar la sfânta biserică se află slujindu dascăl încă, i s-au dat şi pecetluit de la duhovniceasca consistorie cu leatul 1810, iunie 9, pă numele acestei biserici, unde să află slujindu şi acum.[Neculae M. Popescu, op. cit., p. 52-53.]
În pridvorul bisericii se află o PISANIE din piatră gălbuie, în cadrul uşi de la intrare, datată 1752,[Anuar 1909, p. 68-69.] iar deasupra ei o alta din marmură gri, din 1911.
Iată textul primei pisanii: „Această sfântă şi dumnezească beserecă în care se cinsteşte şi se prăznuieşte hramul Naşterea Sfintei Curatei Preabogoslovitei Slăvitei Stapânii noastre Născătoarei de Dumnezeu şi Preafecioarei Mariei din temelie iaste zidită şi înălţată de robul lui dumnezeu Ştefan Văcărescul vel Log, cu Jupâneasa dumnealui Ecaterina împodobindu-o şi înfrumuseţându-o pre dinăuntru şi pre dinafară precum se vede. În zilele preaînălţatului domn Ion Grigore Ghica Vvd ca să se laude şi să se mărească numele marelui Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Is Hs şi marea sfinte preacuratei de Dumnezeu Născătoarei Maicii Sale ca să le fie lor şi părinţilor lor vecinică pomenire şi s-au săvârşit la anul Domnului de la zidirea lumii: 7261: fiind ispravnic Radul Log sluga dumnealor”.
Textul celei de-a doua PISANII este următorul: „Această sfântă biserică cu hramul Naşterea Maicei Domnului, s-a reparat zidăria şi pictura din nou cu cheltuiala familiei T.D. Creţulescu, proprietarul moşiei Belciugatele – Cojeşti, în zilele M.S. Regelui Carol I şi a prea S.S. Mitropolit Primat Ath. Mironescu, în anul 1911, iunie, 25, când s-a şi sfinţit”.
În anul 2007, au fost efectuate lucrări de reparaţii la acoperiş în valoare de 10.000 lei, sursa fondurilor fiind din sponsorizări.
Biserica cu hramul Naşterea Maicii Domnului, este înscrisă în lista monumentelor istorice din judeţul Călăraşi, la nr. 204 Cod LMI 2004 CL-II-m-B-14682.
ARHITECTURA
Biserica este în formă de navă, cu o singură turlă. Tipul de plan este dreptunghiular, având ataşat în nord un turn cu scară de lemn care urcă la clopotniţă (fără clopot), de lemn, de pe pronaos. Laturile de sud, nord şi est sunt marcate de stâlpi, cu soclu, aplatizaţi, la distanţe egale, susţinând arcuri de acoladă. Cornişa are un aspect străin de ansamblul arhitectural. Perimetral există un soclu şi un trotuar, iar podeaua este de mozaic din spărtură de marmură şi ciment. Latura de vest unde este intrarea, are deasupra arcurilor, două ocniţe circulare, aşezate simetric, cu un dreptunghi între ele, subliniate cu un ciubuc gros, pentru icoanele de hram.
Pridvorul are o boltă perpendiculară pe axul bisericii, ţinute de două coloane înguste la est şi la vest, patru coloane detaşate la vest şi două detaşate la est, arcuri ondulate strânse de tiranţi de lemn şi arhivolte la nord şi la sud.
Nava dreptunghiulară are trei camere – pridvor, pronaos şi naos şi se desparte de altar prin tâmpla de zid cu reliefuri şi frescă, delimitând fiecare icoană, cu molane de zid, cruce de lemn sub care e un ,,balaur“ de zid.
Pronaosul are cupola de diametru mai mic decât naosul, descărcându-şi greutatea pe două perechi de arcuri şi mai inegale, sprijinite de console, aşezate mai sus decât la naos. La nivelul lor în mijlocul pronaosului, de la nord la sud se află un tirant de lemn. Ferestrele sunt la jumătatea de vest a pronaosului: au fost lărgite ulterior. Intrarea e evazată spre interior, în ea este înfipt cadrul de lemn andosat bordurilor de piatră exterioare la uşi, care nu mai este cea originală.
Naosul prezintă o cupolă sprijinită pe patru arce (perechi inegale), terminate cu console. Timpanele de sud şi nord au ferestre pătrate, iar sub timpane sunt câte două ferestre, cele spre est sunt deschise, au fost lărgite ulterior şi arcul deformat, iar cele spre vest au rămas neschimbate, dovadă că au pictura în frescă pe pereţii laterali, dar nu pe peretele care se închide, spre exterior, unde este doar pictura în ulei. Timpanul de vest se sprijină pe trei arcuri semicirculare egale, strânse de un tirant de lemn, totul descărcându-se pe patru stâlpi, doi detaşaţi, doi andosaţi la stâlpi de zidărie, cu capitel de piatră, coloană acoperită cu frescă pe torsadă, soclu de piatră, cilindric pe alt soclu mai mare, cubic.
Altarul este retras faţă de restul planului, având bine desenat proscomidiarul cu o nişă la vest, fereastră la nord şi masă la est şi diaconul, amândouă surmontate de arcuri ondulate, tinzând spre ogivă. Conca altarului se sprijină pe o consolă continuă.
PICTURA
Biserica a fost iniţial pictată în frescă pe toată suprafaţa interioară cu excepţia pridvorului, a majorităţii registrului draperiei şi a soclului şi capitelului coloanelor. Detaliile frescei, vizibile astăzi prin lacunele stratului în ulei, dovedesc un ansamblu foarte valoros de pictură. Ulterior, pictura în frescă a fost înlocuită cu pictură cu ulei, care acoperă aceeaşi suprafaţă ca şi fresca.
S-a obținut, în vederea restaurării infrastructurii bisericii-monument istoric categoria B suma de 160.000 euro provenita din accesarea de Fonduri Europene – faza de implementare.
ANEXE
Parohia Nașterea Maicii Domnului are un Cabinet Medical (bolniță) unde medicul de familie consultă bătrânii satului o dată pe săptămână.
PREOŢI slujitori, de la înfiinţare până în prezent, în ordine cronologică (până în 2006 filie a prohiei Belciugatele): preot Chira Aurelian (2006- 2010) și preot Preda Daniel Ionel(2010- până în prezent)
ACTIVITĂȚI
Are grup de Cateheză în cadrul programului „Hristos Împărtăşit Copiilor” și „Alege Şcoala”.
Are Bibliotecă parohială funcţională și a organizat în anul 2012 Tabară Catehetică pe o perioadă de o săptămână cu tinerii din parohie
A organizat procesiuni cu icoana Maicii Domnului în anii 2013 și 2014 și cu Sfintele Moaște de la Mănăstirea Radu Negru. Din anul 2015 se organizeaza între 12 și 15 iunie la Parohia Cojești o procesiune cu Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie aduse de la Catedrala din Urziceni.