Hram: Sfântul Ierarh Nicolae
Adresa: comuna Cocora, județul Ialomiţa
Preot paroh: Alexandru-Marian FILIP
Preot coslujitor: Tudorel PETRE
ISTORICUL COMUNITĂȚII. Această biserică parohială este aşezată în partea de nord a judeţului Ialomiţa, mărginită fiind în partea de est de parohia Reviga, în partea de vest de parohia Colilia, în partea de nord de parohia Padina – județul Buzău, iar în partea de sud de parohiile Căzăneşti şi Munteni-Buzău.
Satul a fost întemeiat pe moşia Urâta, stăpânită de familia Cantacuzino şi era atestat cu actualul nume către anul 1800. Întemeietorii au fost săteni buzoieni şi brăileni, alături de care s-au aşezat ciobani ardeleni, aşezarea fiind pe drumul transhumanţei. Numele său vine poate de la pasărea omonimă ori de la termenul ,,cocor“, însemnând în vremurile trecute podoabă la cușmă sau pălărie.
ISTORICUL BISERICII
Această biserică datează, potrivit pisaniei, din anul 1883, fiind construită de obştea satului Cocora. La început, biserica a fost construită din bârne de lemn, iar, mai târziu, i s-a făcut zidărie de cărămidă. A fost acoperită cu tablă, iar pe acoperiş i s-a construit pe zidurile naosului o turlă mare şi alte două turle mici în partea de apus.
PISANIA menţionează: ,,Acest sfânt lăcaş a fost zidit în anul 1883 din îndemnul şi stăruinţa bunului creştin Radu Naum. A fost renovat în anul 1943 în timpul domniei Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi a păstoriei P.S. Episcop Locotenent Eugeniu al Constanţei (subzidire, tencuieli interioare şi exterioare, uşi, ferestre, străni, podul corului). Pictura în ulei, zidirea pridvorului şi a clopotniţei a fost susţinută de evlavioşii creştini Elena şi Vasile Naumescu, comerciant în Bucureşti, fiul lui Zaharia Naum, pentru pomenirea părinţilor lor adormiţi întru Domnul“.
ARHITECTURA
Biserica are plan trilobat, cu o lungime de 11 m, o lăţime de 7 m şi două abside la sud şi nord, de câte 5 m fiecare. Stilul picturii este neoclasic şi este bine întreţinută. În interiorul bisericii se găsesc doi stâlpi din cărămidă care susţin cafasul. Catapeteasma bisericii este din lemn de brad şi are două rânduri de icoane în partea de sus şi icoanele împărăteşti.
PICTURA
De-a lungul timpului, lăcaşului bisericii i s-au mai făcut diferite reparaţii şi restaurări ale picturii. După cutremurul din 1940, biserica a fost restaurată de către Vasile Naumescu, iar pictura a fost executată în tehnica ulei de către pictorul Dogărăscu. După aceste lucrări, resfinţirea s-a făcut de către arhiereul Eugeniu Laiu, episcop vicar de Constanţa.
În anul 1978, din stăruinţa preotului paroh Marian Neagu Slobozeanu, s-a făcut o nouă restaurare a picturii, de către pictorul Gabriel Dogărăscu - fiul, iar resfinţirea s-a făcut la 1 octombrie 1978, de către arhiereul Roman Ialomiţeanul, episcop vicar al Bucureştiului. O altă restaurare a picturii s-a făcut în anul 1994, tot de către pictorul Gabriel Dogărăscu - fiul, iar resfinţirea s-a făcut de către PS Nifon, Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor.
În anul 2009, turla mare, al cărui schelet putrezise şi se înclinase periculos de mult, a fost dărâmată şi reconstruită, fiind necesară o nouă pictură, care a fost realizată în anul 2010.
ANEXE
Biserica are o clopotniţă din patru stâlpi din beton, cu pod din lemn şi un clopot cu o greutate de circa 80 kg.
În anul 1981, prin stăruinţa preotului paroh Marian Neagu Slobozeanu, s-a construit o casă parohială, compusă din subsol, parter şi etaj, cu ziduri din cărămidă şi acoperiş din tablă.
PREOȚII. De la înființarea parohiei au slujit următori părinți:
- Vasile Roșu (1883-1912),
- Brăcăcescu Mihail (1912-1949),
- Stelian Țintoiu (1949-1952),
- Petru Zamă (1952-1967),
- Ioan Petrescu (1952-1967),
- Nuță Nicolae (1967-1975),
- Neagu Slobozeanu-Marian (1975-2014),
- Parmac Iulian-Viorel (2006-2015),
- Filip Alexandru-Marian și Petre Tudorel (2015-prezent).
ACTIVITĂȚI
Parohia Cocora are un Centru Social, unde desfășoară cateheze cu copiii și enoriașii parohiei, dar și alte activități extra școlare.
Are grup de cateheză, în cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”.
Organizează concursul: ,,Un dar de la micul creștin”, dedicat familiilor nevoiașe din parohie. Are cor și bibliotecă parohială funcțională, din care creștini tineri sunt împrumutați cu cărți.