Parohia Brosteni
Rețea

Prezentare

 

 

BISERICA SFÂNTUL NICOLAE - BROȘTENI


Hramuri: Sf. Nicolae, Sf. Gheorghe şi Buna Vestire

Adresa: str. Evanghelie Zappa, nr. 113, sat Broşteni, comuna Ion Roată, judeţul Ialomiţa

Preot paroh: Constantin-Nicolae COCHECI

ISTORICUL COMUNITĂŢII

Satul Broşteni apare atestat documentar întâia oară la anul 1608, într-un hrisov al voievodului Radu Şerban, pentru ca, în veacul următor, al XVIII-lea, să fie pomenită de mai multe ori moşia Broşteanca, întinsă din apa Ialomiţei până la Brăgăreasa brăileană. În primele decenii ale veacului al XIX-lea, pe teritoriul de astăzi al comunei Ion Roată, se înşirau satele Slujitori sau Cioara, Broşteni Vechi şi Noi. Broştenii de azi sunt Broştenii Noi din urmă cu aproape două veacuri, o comunitate sătească ce păstrează un ansamblu istoric şi arhitectonic inedit. Ansamblul monumental Zappa cuprinde în prezent ruinele conacului, biserica parohială şi monumentele funerare ale familiei omonime.

Trecutul satului Broşteni este legat de personajul istoric Evanghelie Zappa, poate unul dintre cei mai de seamă oameni legaţi vreodată de trecutul ialomiţean. Grec de origine, născut la anul 1800, în Labovu din Epirul de Nord, a avut mai multe îndeletniciri în tinereţe, consemnându-se îndeosebi participarea sa, între anii 1821-1829, la bătăliile pentru independenţa Greciei. Venit în Ţara Românească, pe la anul 1830, s-a stabilit întâi la Brăila, apoi în Bărăganul ialomiţean. Faptele de filantropie ale lui Evanghelie Zappa, făcute până la stingerea sa din viaţă, la 19 iunie 1865, sunt astăzi cunoscute. El a avut primul ideea reînvierii Jocurilor Olimpice, devenite astăzi mari evenimente sportive ale întregii lumi; a sprijinit refacerea capitalei ţării, aproape distrusă de marele incendiu din anul 1847; a dat o sumă însemnată pentru întemeierea Societăţii Literare (Academia Română de mai târziu); a dat bani pentru înzestrarea oştirii tării şi multe altele.

ISTORICUL BISERICII

Biserica se află în partea de sud-est a satului, vis-à-vis de ruinele conacului Zappa, fiind vizibilă de departe, dinspre drumul Slobozia-Urziceni. Edificiul religios constituie astăzi cea mai însemnată moştenire lăsată de marele filantrop Evanghelie Zappa comunităţii pe care a întemeiat-o. Aflată peste drum de ruinele conacului, în care Zappa şi-a avut odinioară reşedinţa şi unde Alexandru Ioan Cuza însuşi a poposit, biserica a fost hărăzită cu trei hramuri. A fost ridicată în anul 1859, de către Evanghelie Zappa, meşterii fiind aduşi din alte părţi, dar şi de pe moşia sa. A suferit reparaţii în cursul secolului XX, îndeosebi la anii 1912 şi 1932, aşa cum menţionează pisania mai nouă, unele încercări făcându-se şi după anul 1990. Deasupra intrării în pronaos se află două PISANII pictate, dintre care cea veche este realizată într-o firidă pătrată şi menţionează: ,,Această sf. şi dumnede/iasca biserică ce se/ prădnuește cu hramurile/ Bună Vestire, sf. Nicolae/ şi sf. Gheorghe şi s-au făcut/ din temelie în dilele/ Preasfințitului Mitropolitu/ Nifon şi în dilele prea în/ălţatului nostru d-nu Bar/bu Dimitrie Ştirbeiu, cu toa/tă cheltueala d-lui marele/serdar Evanghelie Zappa/ şi s-au săvârşit la anul 1859”.

La 8 mai 1932, biserica din Broşteni a fost vizitată pentru prima dată de un arhiereu, Episcopul Ghenadie Petrescu al Constanţei resfinţind cu acea ocazie lăcaşul de cult.

ARHITECTURA

Arhitectural, biserica este un edificiu din zid, cu pereţii trainici, din cărămidă, şi cu un plan trilobat. Are patru încăperi de cult, anume pridvorul deschis, pronaosul, naosul cu abside semicirculare către miazănoapte şi către miazăzi, altarul având de asemenea absidă semicirculară. Pridvorul dispune de patru coloane, unite prin arcade semicirculare, deasupra lor aflându-se trei firide pentru cele trei hramuri ale lăcaşului. O turlă cu plan pătrat şi învelită cu tablă încununează pridvorul.

PICTURA din interior, executată în anii 1944-1945 de pictorii Ganea, este astăzi degradată, în mare parte din cauza afumării sale şi din cauza cutremurului din anul 1977. Biserica păstrează icoane și odăjdii donate de ctitor, la mijlocul sec. al XIX-lea.

ANEXE

La miazăzi de edificiu, în imediata apropiere a zidului altarului, se află monumentele funerare, realizate în marmură albă, ale lui Evanghelie Zappa şi Constantin Zappa (1814-1891), vărul şi executorul testamentar al ctitorului bisericii. Sarcofagul fiecăruia dintre ei e străjuit de câte un obelisc. Ceva mai aparte, către drum, se află monumentul funerar al lui Anastasios Zappa (1810-1880), fratele ctitorului, stins şi înmormântat şi el în satul Broşteni.

Preoţi slujitori, de la înfiinţare până în prezent, în ordine cronologică:

- Gheorghe Bădie (1922 - 1923)

- Gheorghe Petre (1923 - 1934)

- Gheorghe Constantinescu (1934 - 1972)

- Urdăreanu P. (1972 - 1984)

- Bandi Mihai (1984 - 2011)

În prezent slujește PC Preot paroh Cocheci Constantin Nicolae (din 2011).

ACTIVITĂŢI. Parohia are o Bibliotecă parohială funcţională (aproximativ 500 de volume), incluzând o colecţie de Carte veche (aproximativ 100 de cărți)

 
TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu
FOTO: Laurenţiu Tătulescu