Comunicate

DREPT LA REPLICĂ

Urmare a articolului „Război în instanță între bisericile din Ialomița și primării pentru revendicarea cimitirelor”, publicat de redacția Ziarului Independent (de adevăr) pe site-ul oficial în data de 20 februarie 2023, Sectorul Mass – Media al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor face cunoscut următoarele:

În data de 13 februarie 2023 un redactor al Ziarului Independent (de adevăr) a solicitat, în scris, un răspuns din partea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor privind revendicarea dreptului de proprietate a cimitirelor prin instanță.

Sectorul Mass – Media al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor a transmis redacției prin adresa nr. 710/2023, în aceeași zi, un răspuns clar și concis cu privire la informațiile solicitate.

Deși Episcopia Sloboziei și Călărașilor a arătat deschidere și transparență instituțională și mediatică, arătând că Parohiile au aceste cimitire în proprietate de peste  un secol, având documentele doveditoare, dar între anii 1999-2000, acestea au fost jefuite de autoritățile locale și trecute în proprietatea publică, articolul publicat nu a prezentat realitatea obiectivă pe care noi am transmis-o și a denaturant conținutul acesteia, informând în mod eronat opinia publică.

Pentru a clarifica subiectul legat de acțiunea în instanță a revendicării dreptului de proprietate a cimitirelor de către parohii, dezbătut în mass-media locală, vom publica pe site-ul oficial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor – link: https://sf-esc.ro – răspunsul la întrebările solicitate anterior și care nu au fost luate în considerare la redactarea articolului de presă.

Recomandăm redacției ca în documentarea articolelor de presă, în viitor, să țină cont de deontologia profesiei și nu de viziunea personală asupra subiectelor publicate.

Răspunsul dat Sectorul Mass-Media al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor către Ziarul Independent în data de 13 februarie 2023

Urmare a adresei dumneavoastră din data de 13 februarie 2023, Sectorul Mass – Media al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor  face cunoscut următoarele:

1. Care este motivul pentru care parohiile din Ialomița au acționat în instanță primăriile din județ solicitând revendicarea cimitirelor?

Evlavia față de memoria înaintașilor

Încă de la început trebuie afirmat că pentru credincioșii ortodocși – cimitirul este un spațiu sfânt.

Biserica Ortodoxă, încă din cele mai vechi timpuri, s-a îngrijit ca parohiile să aibă un loc sacru destinat înmormântării credincioșilor, cu reguli și tradiții deosebite, aspecte ce țin de manifestarea evlaviei poporului român față de memoria înaintașilor, de respectul față de sfințenia vieții bisericești, subiectul fiind legat intrinsec și de exprimarea libertății de cult, într-un stat democratic și european.

Acțiunile în instanță ale parohiilor vin să apere tradițiile creștine ale respectului față de înaintași, să afirme drepturile credincioșilor asupra locurilor de veci, să oprească pentru moment PROCESUL DE PRIVATIZARE al cimitirelor parohiale.

2. De ce această acțiune a fost desfășurată în acest an, având în vedere faptul că, în unele cazuri, actele administrative (hotărârile Consiliilor Locale) datează din 1999?

Starea de fapt și starea de drept

La emiterea Hotărârilor de Consiliu Local, prin care cimitirele erau introduse abuziv în domeniul public, nu au fost respectate dispozițiile legale privind procedura prevăzută de Hotărârea nr. 548/1999 privind aprobarea Normelor tehnice pentru întocmirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al comunelor, orașelor, municipiilor și județelor și Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică. Adică nu s-a făcut nici o distincție, deși trebuia și legea o cerea, între CIMITIR ORĂȘENESC și CIMITIR PAROHIAL.

Ne mărginim să afirmăm doar un singur document, aflat la Arhivele Naționale, Sediul Central, unde există două dosare, în Fondul Ministerul Cultelor și Artelor, Direcția Studii, Inventar 3206: Dosar 84/1962 și Dosar 14 bis / 1962, în care sunt menționate toate CIMITIRELE PAROHIALE ale parohiilor din județul Ialomița și Călărași, care aparțineau de parohii, nu de primării, iar de CIMITIR ORĂȘENESC se vorbea distinct (ex. Slobozia). De asemenea, sunt menționate suprafețele cimitirelor parohiale și terenurile de rezervă, aferente.

Se reține faptul că, Curtea Constituțională prin decizia nr. 244 / 9 martie 2006, publicată în Monitorul Oficial – Partea I, nr. 324/ 11 aprilie 2006 a statuat că „existența unei hotărâri a Consiliului Local, emisă în temeiul textelor de lege nu scutește unitatea administrativ – teritorială de a face dovada că un anumit bun a intrat în mod legal în proprietatea sa.

Opera de trecere a cimitirelor parohiale în domeniul public a fost UN JAF POSTDECEMBRIST FĂRĂ EGAL ÎN ISTORIA RECENTĂ A ROMÂNIEI.

Biroul de Presă

al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

birpresesc@yahoo.ro


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut