Protopopiate

Slujbă arhierească în Parohia Munteni-Buzău I, județul Ialomița

30 May 2021
11:57

       Duminică, 30 mai 2021, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Munteni-Buzău, județul Ialomița.

       Sub protia Preasfinției Sale, la Sfânta Liturghie au slujit preacucernicii părinți consilieri  Florin Ionescu,  Cristi Gavrilă, Nicușor - Silviu Dascălu și Marius Gabriel Purcărea, preacucernicul părinte protopop Laurențiu Cioranu, preoți și diaconi, în prezența a mulțime de credincioși.

       Răspunsurile liturgice au fost date de un cor format din elevi și absolvenți ai  Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, dirijat de preacucernicul părinte profesor Alexandru Daniel Vasile.

       Preasfinția Sa a împărtășit toți copiii prezenți la Sfânta Liturghie, dăruindu-le câte o cruciuliță pectorală ca semn al popasului liturgic săvârșit în această zi binecuvântată.

       Grupul catehetic „Muntencuțele” a interpretat la vremea chinonicului mai multe pricesne, primind și felicitările Preasfinției Sale pentru momentul de  bucurie spirituală pe care l-au dăruit.

       La momentul predicii, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a vorbit despre convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu  femeia Samarineancă, cum Domnul I-a făgăduit femeii „apa cea vie”, adică Duhul cel Sfânt. Și femeia, conștientă de păcatele sale, i-a zis Mântuitorului, cu glas smerit și rugător: „Doamne, dă-mi această apă, ca să nu mai însetez”. Astfel, cuvintele Domnului, pătrunzând inima samarinencii, i-au deșteptat credința și nădejdea în suflet. 

       Ierarhul le-a explicat credincioșilor prezenți, necesitatea și folosul  Spovedaniei, ce se mai numește și „al doilea botez”, îndemnându-i să facă acest lucru în Post  și  ori de câte ori simt că sufletul este îngreunat de păcate.

       La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a binecuvântat credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie.

 

       Sfânta Liturghie din Duminica Femeii Samarinence a fost transmisă live pe Rețeaua Informațională a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor – www.sf-esc.ro, prin Agenția de Știri Lăcașuri Ortodoxe.