Protopopiate

Numeroși preoți din Eparhie au participat la cursul Viața religioasă în România

04 Mar 2021
12:23

Numeroși preoți din Eparhie au participat la cursul Viața religioasă în România. Legislație, practici și provocări viitoare organizat de FoRB România

 

      În perioada 22-25 februarie, FoRB România a organizat cursul intitulat Viața religioasă în România. Legislație, practici și provocări viitoare, promovând cunoașterea drepturilor pe care le au reprezentanții cultelor religioase în relația cu autoritățile publice, precum și diferitele modalități și tehnici de raportare la realitățile sociale și mass-media, în vederea eficientizării misiunii pastorale într-o societate care aduce din ce în ce mai multe provocări la adresa credinței creștine.

      FoRB România este compusă din experți care sprijină activitatea comunităților religioase din țara noastră, prin politici publice menite să protejeze cultele religioase de atitudinea intruzivă a Statului sau a altor entități. Inițiativa susținerii acestui proiect îi aparține domnului Cătălin Raiu, expert libertate religioasă în cadrul OSCE.

      Din cadrul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor au participat 41 de persoane, reprezentanți ai tuturor structurilor administrativ-teritoriale ale eparhiei.

      Cursul, susținut cu ajutorul unei platforme on-line, a avut o durată de 10 ore și a fost împărțit în patru prelegeri, fiecare dintre acestea fiind succedată de o sesiune de ample dezbateri pe subiecte de interes comun.

      La sfârșitul acestuia, participanții și-au însușit o serie de noțiuni utile, precum legislația națională și internațională referitoare la libertatea religioasă, modalitatea de restrângerea constituțională a exercițiului libertății religioase, modalitatea de restrângerea neconstituțională a libertății religioase și remediul împotriva acestei situații, aspecte de legalitate și nelegalitate referitoare la libertatea religioasă; CNCD-ul și libertatea religioasă; cum să solicite sprijin de la autoritățile publice naționale și locale; care este autoritatea poliției/ jandarmeriei/ ISU/ ANAF în perimetrul lăcașurilor de cult; cum pot gestiona conturile de social media pentru a-și sprijini misiunea pastorală; care sunt limitele secularizării în spațiul românesc, precum și modalitatea de a combate fenomenul secularizării și indiferentismul religios.