Protopopiate

Împreună cu credincioșii în Catedrala Episcopală din Slobozia la Denia celor 12 Evanghelii

29 Apr 2021
21:02

      Joi, 29 aprilie 2021, după amiază, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a slujit Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia.

      Preasfinția Sa și preoții Catedralei au citit cele 12 Evanghelii, textul Sfintelor Evanghelii relatând Patimile, judecata nedreaptă, răstignirea pe cruce, moartea și îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos. 

      După citirea Evangheliei a V-a, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a purtat Sfânta Cruce până în mijlocul Bisericii, unde va rămâne până în ziua de vineri. 

      Denia de Joi seara se numește „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos”. Este slujba în care, prin citirea Sfintelor Evanghelii, participăm împreună cu Domnul la Sfintele Sale Pătimiri. 

      La sfârșitul slujbei, Preasfinția Sa a vorbit despre momentele sfinte petrecute în Sfânta și Marea Joi: Cina cea de Taină, întemeierea Sfintei Euharistii, cuvântul de întărire adresat ucenicilor Săi, porunca iubirii, promisiunea trimiterii Mângâietorului, care va rămâne în veac în Biserica întemeiată de Mântuitorul, urmate de momente dramatice ale arestării, judecății nedrepte, batjocoririi, răstignirii pe Cruce, morții și îngropării Mântuitorului, din timpul nopții și dimineții zilei de vineri.

      Slujbele din Săptămâna Patimilor vor putea fi urmărite de către credincioșii Eparhiei pe site-ul oficial www.sf-esc.ro, prin intermediul transmisiunilor live, platformă oferită de Asociația Lăcașuri Ortodoxe.