Articole

Conferinţa pastoral – misionară a preoţilor din Călăraşi

10 Nov 2014
03:51
Luni, 10 noiembrie 2014, a avut loc cea de a doua Conferinţă pastoral-misionară de toamnă din anul acesta, care a purtat titlul „2014 – Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, care a reunit toţi preoţii din cele trei Protopopiate ale Judeţului Călăraşi: Călăraşi, Olteniţa şi Lehliu.

Preasfinţia Sa a participat la slujba de Te-Deum de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiul Călăraşi, ulterior, toţi clericii, deplasându-se la Sala amfiteatru a Casei de Cultură a Consiliului Judeţean din Călăraşi.

În cuvântul său, Preasfinţia Sa a vorbit despre contextul politic, social, cultural şi religios al epocii brâncovenești, despre însuşirile intelectuale şi morale ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu și importanţa martiriului Sfinţilor Brâncoveni pentru credinţa ortodoxă şi neamul românesc.

Subiectul conferinţei preoţeşti, a fost dezvoltat de trei referenţi selectaţi pentru alcătuirea referatelor, din cei nouă referenţi de la cele trei protopopiate: preotul Rafael Florian de la parohia Ceacu, Protopopiatul Călăraşi, preotul Gabriel Toma de la parohia Plevna, Protopopiatul Lehliu şi preotul Ștefan Cătălin Niță de la parohia Prozanic, Protopopiatul Olteniţa.

Preasfinţia Sa a dat cuvântul preoţilor care au dorit să completeze referatele cu aspecte din experiența slujirii. Au vorbit următorii preoți: Cristian Radu de la parohia Satnoieni și Silvestru Staicu de la parohia Nicolae Bălcescu din Protopopiatul Călărași, Mihail Șmatoc de la parohia Tămădăul Mare și Ion Zamfira de la parohia Dor Mărunt II din Protopopiatul Lehliu, Mircea Surcel de la parohia Curătești și Gabriel Constantin Sandu de la parohia Lămotești din Protopopiatul Oltenița.

La sfârșitul conferinței Preasfinția Sa a dat cuvântul părinților consilieri, care au prezentat problemele actuale din Episcopia noastră.