Articole

Datini şi obiceiuri de Crăciun

06 Jan 2014
08:43
Cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, în data de 9 decembrie 2013 s-a desfăşurat la sediul Protopopiatului Lehliu o acţiune cu tema „Datini şi obiceiuri de Crăciun”, organizată de Protopopiat în colaborare cu Liceul „Alexandru Odobescu” din oraşul Lehliu Gară.

Au participat tineri, elevi de liceu din cadrul Clubului Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Lehliu, coordonaţi de preotul profesor Adrian Marian, precum şi asistentele sociale ale Biroului de Asistenţă Socială din Protopopiat.

Au fost aduse în atenţie două formate de prezentare în Power Point privind semnificaţiile profunde duhovniceşti ale sărbătorilor de iarnă. Primul material a prezentat pe scurt, în texte şi imagini, bogăţia de obiceiuri şi datini a poporului român, în perioada dintre Naşterea Domnului Boboteaza, creaţie folclorică redată în colinde, cântece de stea, Pluguşor, Sorcova, Capra, Vasilca şi altele. Al doilea material a abordat problematica postului, înfăţişând motivele pentru care Biserica recomandă postul, precum şi modurile în care se posteşte, dar şi foloasele duhovniceşti ale unui post ţinut în mod corect. Manifestarea s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare, tinerii susţinând un „mini-concert” spontan de colinde.