Articole

Protopopiatul Călăraşi: Cerc Catehetic la parohia Dragalina

25 Nov 2013
03:11
Sâmbătă, 23 octombrie 2013, Protopopiatul Călăraşi a organizat cercul catehetic lunar care a avut loc la Parohia Dragalina.

La această întâlnire au participat 32 de copii din parohie cu vârste între 5 şi 15 ani, dar şi următorii preoţi: preacucernicul părinte Nemţanu Ionuţ de la Parohia „Sfânta Muceniță Anastasia”, preacucernicul părinte Popa Marian de la Parohia Cuza Vodă, preacucernicul părinte Popa Florinel de la Parohia Ceacu, preacucernicul părinte Ionce Ioan de la Parohia Vâlcelele, preacucernicul părinte Marian Mihail de la Parohia Drajna, preacucernicul părinte Onea Ion, preacucernicul părinte Popescu Ionuţ-Cristian ambii de la parohia Dragalina şi teologul Lazăr Mircea Manuel, profesor de religie la şcoala din localitate care a şi susţinut ora de cateheză.

Tema propusă a fost : „Sfântul Andrei Apostolul românilor”.

Domnul profesor într-o prezentare interactivă, bazată pe întrebări şi răspunsuri, le-a reamintit celor prezenţi cum noi poporul român am fost încreştinaţi de primul Apostol al Mântuitorului – Sfântul Andrei, drept pentru care le-a explicat celor mici sensul expresiei „credinţă apostolică”.

În continuare, vorbind despre martiriul Sfântului Apostol Andrei s-au prezentat mai multe icoane cu „Crucea Sfântului Andrei”, iar cei mici au fost surprinşi să vadă că s-a păstrat această cruce până astăzi, la bariera de trecere peste calea ferată, după care domnul profesor le-a arătat celor mici câteva imagini cu peştera Sfântului Andrei, loc de venerare până astăzi, străjuit de o frumoasă mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului.

Copiii au înţeles responsabilitatea unui popor cu o credinţă apostolică, socotindu-se şi ei mici apostoli ai vremurilor noastre după care au prezentat câteva obiceiuri de „Moş Andrei” de la ei din localitate.

Ca izvoare de inspiraţie s-au folosit Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiţie, Vieţile Sfinţilor şi cultul divin, iar întreaga oră s-a bucurat de o armonie stilistică adică limbajul folosit a fost pe înţelesul copiilor posedând naturaleţe, claritate, demnitate şi corectitudine astfel încât ora a fost apreciată de toţi participanţii.

În încheiere s-a rostit rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”, iar preacucernicul părinte Nemţanu Ionuţ a felicitat toţi participanţii la această frumoasă întâlnire, îndemnându-i pe cei mici să participe la slujbele bisericii, să fie conştienţi de preţioasa şi frumoasa binecuvântare a Preabunului Dumnezeu de a fi un popor apostolic, după care părintele paroh a mulţumit tuturor participanţilor, dăruind copiilor dulciuri, sucuri, calendare şi cărţi de rugăciune potrivit vârstei celor mici . Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă creştină pentru toţi participanţii prin strădania celor doi preoţi din parohie şi a doamnelor preotese.

A consemnat părintele Nemţanu Ionuţ de la Parohia Satnoieni.