Articole

Preasfințitul Vincențiu prezent la sfințirea noii Catedrale din Oradea, alături de mai mulți ierarhi din BOR

22 Sep 2020
12:45

Duminică, 20 septembrie 2020, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor a fost prezent în Episcopia Oradei, alături de mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au sfințit noua Catedrala Episcopală din reședința de județ.


Acest eveniment face parte dintr-o serie de mai multe manifestări religioase, la ceas aniversar, când  Episcopiei Oradiei a avut prima atestare documentară în urmă cu 340 de ani, 325 de ani de la menționarea ei și a ierarhului său în Diploma Împăratului austriac Leopold I și 100 de ani de la reînființarea eparhiei după Marea Unire.


Manifestările au început de sâmbătă, 19 septembrie 2020, când Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a participat la sfințirea noi biserici la mânăstirii Izbuc din județul Bihor ce a primit hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic și Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.


Noua Catedrală Episcopală din Oradea amintește de roadele și eforturile ierarhilor care au păstorit această eparhie începând cu Roman Ciorogariu, Episcopul ctitor al reactivatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei (1920-1936).


Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu în 1995.