Articole

Hramul Nașterii Maicii Domnului sărbătorit în mod inedit la Parohia Cuza Vodă din Slobozia

08 Sep 2020
13:05

Marți, 8 septembrie 2020, Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din municipiul de Reședință Episcopală, Slobozia, și-a sărbătorit hramul, care este primul praznic din Anul Nou bisericesc, început la 1 septembrie.


Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, preacucernicii părinți consilieri Florin Ionescu, Nicușor Silviu Dascălu și Marius Gabriel Purcărea, preacucernicul părinte secretar Nicușor Florinel Obretin, preoți și diaconi.


Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie din București împreună cu Grupul de Cateheză Speranța al parohiei „Nașterea Maicii Domnului” – Cuza Vodă – Slobozia, dirijați de părinte profesor Cătălin Stanciu.


 La sfârșitul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor a vorbit credincioșilor prezenți despre însemnătatea praznicului sărbătorit, despre cinstirea și slava cea mare cu care Preabunul Dumnezeu a împodobit în cer pe Maica Domnului, despre slavoslovia cea veșnică cu care o laudă puterile cerești și despre slujbele și rugăciunile care i se aduc Maicii Domnului de către toți fiii Bisericii lui Hristos aici pe pământ, precum și cuvintele de laudă pe care le-au alcătuit în cinstea ei sfinții și aleșii lui Dumnezeu. Preasfinția Sa a spus credincioșilor prezenți că se cuvine să ne veselim astăzi, la această sărbătoare, căci s-a născut pe pământ Maica Vieții, Fecioara Maria, pe care a ales-o Dumnezeu, ca să nască pe Iisus Hristos în Betleemul Iudeii.


După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a săvârșit slujba de parastas pentru fericiții ctitori și binefăcători ai sfânt lăcașului acestuia.


În curtea parohială, Grupul de Cateheză „Speranța” a susținut un adevărat recital, marcând în mod inedit Anul omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română și Anul aniversar al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor – Mănăstirile din Bărăgan. Izvoare de har și pace duhovnicească. Acest moment artistic a emoționat auditoriul select, iar Preasfinția Sa a felicitat membrii Grupului de Cateheză „Speranța”, apreciind că a fost cel mai frumos moment dedicat Anului omagial și prin modul tradițional în care a fost gătită curtea bisericii. A felicitat pe toți cei care s-au implicat în realizarea acestui moment de înalță ținută artistică.


Preasfinția Sa a dăruit câte o carte de rugăciuni copiilor Grupului de Cateheză „Speranța” al parohiei, care au cântat și la vremea chinonicului.


Preasfinția Sa a binecuvântat toți credincioșii, copii, tineri și vârstnici, urându-le mulți ani pe pământ spre Slava lui Dumnezeu.

Foto: Mihai Popîrlan / Episcopia Sloboziei și Călărașilor