Articole

PS Vincențiu. 26 de ani de slujire arhierească

02 Feb 2020
15:23

Duminică, 2 februarie 2020, în ziua slăvitului praznic al Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Slobozia. Preasfinția Sa a fost înconjurat la această mare sărbătoare de preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, preacucernicii părinți consilieri, protopopi, preacuvioși părinți stareți, preoți și diaconi și mulțime de credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Seminarului „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia dirijați de Părintele Profesor Cătălin Stanciu.

Praznic al Întâmpinării Domnului, prilej cu care s-a aniversat și împlinirea a 26 de ani de la consacrarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu ca arhiereu, a fost moment de înnoire duhovnicească, pentru toți reprezentanții autorităților centrale, județene și locale și mulțime de credincioși din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, care au fost prezenți și împreună rugători cu soborul de slujitori.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a vorbit despre prăznuirea de astăzi și despre roadele duhovnicești pe care le primim de la Mântuitorul Iisus Hristos, încredințându-ne toată viața lui Dumnezeu. A mulțumit părinților consilieri, protopopi și stareți pentru prezența la acest moment aniversar și pentru bucuria comuniunii în slujire.

La acest ceas de sărbătoare Preasfinția Sa a acordat  mai multe distincții:

- Iconom – Stavrofor preacucernicilor părinți Relu Florin Mocanu, de la Parohia Coșereni II Protopopiatul Urziceni și Alexandru Vișan de la Parohia Dridu Movila, Protopopiatul Urziceni;

- Rangul de Iconom cu brâu roșu și bederniță preacucernicilor preoți: Florin Țițeică de la parohia Sălcioara, Protopopiatul Urziceni, Ion Costache de la Parohia Misleanu, Protopopiatul Slobozia, Nicușor Comșa de la Parohia Andrășești, Protopopiatul Slobozia; Mihai Nilă de la Parohia Iezeru, Protopopiatul Fetești; Florin Jugănaru de la Parohia Săveni, Protopopiatul Fetești;

- Rangul de Sachelar a fost acordat prin hirotesie preacucernicilor preoți: Gabriel Toma de la parohia Plevna, Protopopiatul Lehliu, Ciprian Loredan Banu de la Parohia Aprozi, Protopopiatul Oltenița, Constantin Ionuț Dociu de la Parohia Nuci, Protopopiatul Oltenița și Marian Ferenț de la Parohia Podu Pitarului, Protopopiatul Oltenița;  

La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a rostit un Polihroniu la împlinirea a 26 de ani de când Întâistătătorul Eparhiei noastre, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a primit hirotonia întru arhiereu.

După Sfânta Liturghie, preoții și credincioșii prezenți au avut prilejul  de a-l felicita și de a primi binecuvântarea chiriarhului locului.

 

Evenimentul aniversar a fost transmis live, prin internet, de către Asociația Lăcașuri Ortodoxe și promovată pe toate site-urile Rețelei Informaționale a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Foto: Mihai Popîrlan/Episcopia Sloboziei și Călărașilor