Articole

Preasfințitul Vincențiu a sfințit Catapeteasma restaurată de la Parohia Grindu din Protopopiatul Urziceni

08 Dec 2019
16:39

Duminică, 8 decembrie 2019, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a adus bucurie duhovnicească credincioșilor parohiei „Înălțarea Domnului” din localitatea Grindu, Protopopiatul Urziceni.

Sfânta Liturghie s-a săvârșit sub protia Preasfinției Sale, unde au slujit preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, preacucernicii părinți consilieri Florin Ionescu, Nicușor – Silviu Dascălu și Marius Gabriel Purcărea, părintele Protopop de Urziceni, Aurel Berbec, preoți și diaconi.

Dialogul liturgic a fost întreținut de un grup restrâns al Corului Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de părintele profesor Alexandru Daniel Vasile.

Credincioșii au venit în număr foarte mare pentru a fi în comuniune liturgică cu Ierarhul lor.

Alături de mulțimea de credincioși au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale.

Corul de copii al Școlii din localitate Grindu a susținut un concert de colinde, apreciat cu aplauze de către credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Vincențiu a explicat pericopa evanghelică despre minunea vindecării femeii gârbove, legată de optsprezece ani de satana, despre faptul că Mântuitorul este și Domn al Sâmbetei, prin învierea Sa, în prima zi a săptămânii, Ziua Domnului, devenind Duminica.  

Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a împărtășit copiii prezenți în număr foarte mare la Sfânta Liturghie.

A urmat săvârșirea slujbei de sfințire a catapetesmei din secolul XIX, care a fost restaurată, fiind o „bijuterie” sculptată în lemn și poleită cu foiță de aur.

Pentru activitate misionară și administrativă deosebită Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a hirotesit iconom pe preacucernicul părinte Traian Alexe, parohul parohiei Grindu, Protopopiatul Urziceni.

Pentru activitatea jertfelnică, Preasfinția Sa a acordat Medalia Aniversară a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor domnilor Constantin Cristache și Marin Profir, pentru implicarea reală în lucrările de restaurare efectuate în Casa lui Dumnezeu – Biserica.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie s-a săvârșit slujba de parastas pentru ctitorii bisericii, care au trecut la cele veșnice.

Colecta destinată persoanelor aflate în dificultate a continuat și în Duminica aceasta, credincioșii prezenți oferind darul lor în sumă totală de 1.542 lei, sumă folosită de comunitatea parohială pentru ajutorarea celor în nevoie.

La sfârșitul slujbei, toți credincioșii au primit binecuvântare de la Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, iar copiii prezenți au primit câte o cruciuliță pectorală ca semn al popasului de rugăciune făcut în parohia Grindu.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa, împreună cu toți preoții slujitori și delegația care l-a însoțit, a cercetat cripta primilor ctitori, aflată în curtea parohială din Grindu, unde a săvârșit o Panihidă.

Tot în această zi Preasfinția Sa a cercetat și biserica din localitatea Valea Măcrișului, aflată în vecinătatea parohie Grindu. 

Foto: Mihai Popîrlan/Episcopia Sloboziei și Călărașilor