Articole

PS Vincențiu a slujit la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei de la Galați

02 Dec 2019
08:17

Sursa: www.edj.ro

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, au culminat sâmbătă, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a apostolului care, de 27 de ani, ocrotește municipiul Galați și întreaga eparhie.

De asemenea, anul acesta se împlinesc și 23 de ani de când moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în orașul de la Dunăre.

În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenți la sărbătoarea andreiană s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, aduse la Galați cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de o delegație a Mănăstirii Căldărușani, încă de joi, 28 noiembrie a.c., în tradiționala procesiune „Călători pe cărările sfinților”, dar și la moaștele Sfântului Apostol Andrei așezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită astăzi în Catedrala arhiepiscopală din Galați de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care au făcut parte ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii și PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La slujbă au participat copiii din principalele centre de cultură, tradiție și folclor ale Dunării de Jos, o parte dintre ei îmbrăcând tradiționalul port popular al zonei de la Dunărea de Jos, bătrâni din satele eparhiei, profesori și oameni de cultură, autorități locale și județene și numeroși credincioși.

Cuvântul de învățătură, a fost rostit de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor. Ierarhul a vorbit despre momentul chemării Sfântului Andrei pentru a deveni ucenic al Domnului nostru Iisus Hristos și propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu,  evidențiind modul în care acest Apostol al Domnului a făcut cunoscută Evanghelia poporului român.

 

De asemenea, Preasfinția Sa a arătat că Dumnezeu este temelia vieții noastre și Cel care binecuvintează cărările vieții noastre, iar ortodoxia a fost clădită pe mărturisirea sfinților mucenici.

În continuare, mulți dintre tinerii și credincioșii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

La finalul slujbei, în semn de binecuvântare și prețuire pentru lucrarea misionară desfășurată în perioada comunistă în parohia „Sf. Cuv. Parascheva“ din Năvodari, care până în 1990 aparținea de Arhiepiscopia Tomisului și Dunării de Jos, Înaltpreasfinția Sa a acordat preotului Vasile Vasile distincția eparhială „Crucea Sfântului Andrei“ pentru clerici. Totodată, ierarhul Dunării de Jos a oferit postmortem distincția eparhială „Crucea Sfântului Andrei“ preoților mărturisitori ai credinței ortodoxe, Vasile Ciorâță de la parohia Ciureștii Noi și Constantin Varlaam, de la parohia Fundeanu, județul Galați

De asemenea, în semn de recunoștință și de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în satele noastre românești, 9 bătrâni cu vârste de peste 80 de ani au primit diplome de recunoștință și daruri.

La final, chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Casian a mulțumit ierarhilor invitați și tuturor participanților prezenți la această sărbătoare eparhială, în care cu toții ne arătăm evlavia și dragoste pentru Sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de sfințire a două așezăminte din incinta Centrului eparhial care în ultimele luni au trecut print-un amplu proces de restaurare, reamenajare și înfrumusețare, fiind încadrate în ansamblul arhitectural al celorlalte clădiri.

Pe parcursul întregii zile, mulți credincioși au continuat să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul și ale Sfântului Apostol Andrei.