Articole

Îndurerate familii, Drept mărturisitori creștini ai Patimilor și Învierii Domnului nostru Iisus Hristos,

08 Oct 2019
08:19

Multă întristare a venit asupra Noastră când am aflat de tragicul eveniment rutier care a curmat viața a nouă suflete din această vrednică comunitate din județul Ialomița.

Cauzele acestei adevărate tragedii sunt, fără îndoială, numeroase. Dar, ceea ce contează acum este ca toată suflarea să fie alături de familiile care au pierdut mame, fiice, prieteni dragi. În aceste momente, mai mult decât cuvintele bine ticluite, este imperativ ca cei aflați în durere să știe și să simtă că suntem cu toții alături de ei, în rugăciune și compasiune. Acesta este rolul oricărei comunități creștine, de a fi sprijin membrilor ei în momentele faste, dar, mai ales în aceste clipe când, cu toții, vărsăm lacrimi de tristețe pentru cei plecați la cele veșnice, dar și de nădejde pentru cei ce încă se luptă pe patul de spital pentru viața lor. Îi asigurăm pe aceștia că suntem împreună rugători cu ei, oferind familiilor acestora condoleanțele Noastre sincere.

Astfel de încercări cumplite readuc în mijlocul nostru virtuți creștine precum iubirea, compasiunea și fapta cea milostivă. Îndemn preoții acestei mari comunități să le fie tuturor adevărați părinți duhovnicești, veghind asupra celor care, astăzi, se despart vremelnic de cei dragi lor, fiindu-le alături în cuvânt, dar, mai ales în faptă.

Mai mult, responsabilitatea noastră, a tuturor, nu trebuie să se limiteze doar la aceste zile de tânguire! Să nu uităm de părinții îndurerați și de copiii rămași orfani. Ei sunt, de acum, și în grija noastră, privind spre ei cu aceeași dragoste cu care ne privim membrii propriei familii. Suferințele îngăduite de Dumnezeu nu sunt altceva decât posibilități concrete de mântuire pentru fiecare dintre noi. O singură faptă de milostenie curată, valorează mult mai mult decât sute de ore petrecute în rugăciune egoistă, care nu cuprinde decât problemele noastre personale.

În astfel de împrejurări creștinul este trist, dar nu cade în deznădejde, pentru că el știe că la capătul Golgotei se află Învierea. Este ceea ce mărturisim de fiecare dată prin Mărturisirea de Credință Ortodoxă: „aștept învierea morților și viața veacului ce va să vie”! Numai împreună, cu conștiința că Bunul Dumnezeu este alături de noi în suferință, putem birui încercările vieții.

Este momentul să ne comportăm așa cum ne învață Evanghelia: să le fim sprijin celor ce plâng, făcând așadar nimic altceva decât ceea ce Însuși Domnul nostru Iisus Hristos ne învață prin cuvintele Sale referitoare la iubirea aproapelui, temelie pentru lucrarea filantropică a comunităților parohiale! În cartea Apocalipsei, capitolul 21, versetul 4, Același Bun Mântuitor ne încredințează că în ziua cea neînserată a Împărăției Sale „va şterge orice lacrimă din ochii lor şi moarte nu va mai fi; nici plângere, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi, căci cele dintâi au trecut”.

Fie ca Milostivul Dumnezeu să îi rânduiască pe toți în ceata Drepților și să îi așeze „la loc cu verdeață, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea”.

Dumnezeu să îi odihnească cu drepții Săi!

 

Slobozia, 8 Octombrie 2019

 

 

 

VINCENȚIU

Episcopul Sloboziei și Călărașilor