Articole

Târnosirea Mănăstirii cu hramul „SFÂNTUL MARE MUCENIC ȘI TĂMĂDUITOR PANTELIMON” Frățilești - Sudiți

28 Sep 2019
20:20

Sâmbătă, 28 septembrie 2019, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit slujba de sfințire (târnosire) a bisericii „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” din localitatea Frățilești – Sudiți.

Sub protia Preasfinției Sale, la slujbă au participat preacuviosul părinte vicar eparhial, arhimandritul Rafail, preacucernici părinți consilieri Florin-Daniel Enașcu, Florin Ionescu, Nicușor-Silviu Dascălu și Marius-Gabriel Purcărea, părintele Laurențiu Cioranu, Protopop de Slobozia și preacuvioși părinți stareți ai Eparhiei, preoți și diaconi.

Întâistătătorul Eparhiei noastre, urmat de soborul de preoți și diaconi au înconjurat lăcașul de cult. Unul dintre cele mai importante momente ale acestei slujbe a fost întocmirea Sfintei Mese, slujbă ce a consacrat altarul de jertfă, pentru a se putea sluji în condiții canonice Sfânta Liturghie, urmat de sfințirea icoanelor  catapetesmei.

Răspunsurile liturgice au fost date de un cor format din masteranzi si studenți la Facultatea de Teologie din București dirijați de preacucernicul părinte profesor Cătălin Stanciu.

Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a vorbit credincioșilor despre jertfa întemeierii acestei mănăstiri și zidirii acestei frumoase biserici,  mulțumind celor care au ajutat la întemeiere și mai apoi la ridicarea acestui locaș de cult, adevărați ctitori și binefăcători. Datorită lor am putut săvârși această slujbă și fie ca pomenirea lor să fie din neam în neam. La finalul cuvântului, Preasfinția Sa,  a spus că mâine va oficia prima Sfântă Liturghie alături de un sobor de preoți si diaconi, urmând ca zilnic, timp de 40 de zile  să se săvârșească Sfânta Liturghie.

Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a acordat preacuviosului părinte protosinghel Ilarion Conache, starețul Mănăstirii Frățilești-Sudiți, „Crucea Sloboziei” pentru lucrarea jertfelnică depusă la ridicarea bisericii.

La sfârșitul slujbei, toți credincioșii au avut binecuvântarea de a trece prin Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce aflate pe Sfânta Masă nou sfințită.

Foto: Episcopia Sloboziei și Călărașilor/Mihai Popîrlan