Articole

Sărbătoare Eparhială. 10 ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu. Comunicat de presă

26 Jun 2019
11:12

Sărbătoare Eparhială.

10 ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu

 

Comunicat de presă

 

Sâmbătă, 29 iunie 2019, în ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia se va marca un eveniment aniversar.

Credincioșii Eparhiei din Bărăgan vor sărbători 10 ani de la întronizarea Preasfințitului VINCENȚIU, în scaunul chiriarhal (episcopal) al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Programul liturgic va începe la ora 08.30, cu Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de cinci ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române:

-       Înaltpreasfințitul Părinte CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos;

-       Preasfințitul Părinte, VENIAMIN, Episcopul Basarabiei de Sud;

-       Preasfințitul Părinte, VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, gazda evenimentului;

-       Preasfințitul Părinte, GALACTION, Episcopul Alexandriei și Teleormanului;

-       Preasfințitul Părinte, VARLAAM Ploieșteanul, Episcop – Vicar Patriarhal.

 

După Sfânta Liturghie, de la ora 12:00, va fi oficiată o slujbă de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru cei 10 de ani de arhierie.

Tot în Catedrala Episcopală va fi lansat Albumul Aniversar: „O BISERICĂ LUPTĂTOARE ȘI RUGĂTOARE. Un deceniu de la Întronizarea Preasfințitului VINCENȚIU ca Episcop titular al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor. 2009-2019” sub editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Începând cu ora 13:00, soborul de ierarhi vor săvârși slujba de sfințire a Centrului Socio – Cultural „Episcopul Damaschin”, edificiu aflat în ansamblul arhitectural al Centrului Eparhial din municipiul Slobozia. Între anii 2018-2019 s-au realizat ample lucrări de modernizare și înfrumusețare, iar Aula Centrului Socio – Cultural a fost refăcută integral cu mobilier, lumini și sonorizare performantă.

 

În urmă cu zece ani...

În ziua de 18 iunie a anului 2009, un nou întâistătător era numit în fruntea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor în urma voturilor acordate în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Alegerile au avut loc dimineața, postul de radio Trinitas și agenția de știri Basilica ale Patriarhiei Române, precum și alte surse informative din Mass-media, anunțând că Episcopia Sloboziei și Călărașilor are un nou întâistătător, Preasfințitul Vincențiu Grifoni, fost episcop vicar patriarhal cu titulatura Ploieșteanul.

Duminică, 28 iunie 2009, a fost ziua întronizării Preasfințitului Vincențiu ca episcop al nostru. Evenimentul era emoționant pentru mulți dintre preoții și credincioșii eparhiei, atât prin ceea ce reprezenta în sine momentul în care Arhipăstorul venea în mijlocul păstoriților săi, cât și prin solemnitatea unică oferită de prima întronizare de episcop în catedrala din Slobozia, la exact șaptesprezece ani după ce fericitul întru adormire patriarh Teoctist pusese piatra de temelie a mărețului edificiu tocmai cu acest gând vizionar.

Slujba Sfintei Liturghii a început în jurul orei 900 și a fost săvârșită de douăzeci de ierarhi ai Sfântului Sinod: Preafericitul Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Epifanie, Episcopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul ales al Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Macarie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfințitul Mihail, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Gurie Gorjeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului[1].

 

Biroul de Presă

al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

birpresesc@yahoo.ro[1] Titulatura ierarhilor pomeniți în acest text este cea din anul 2009. În prezent, au apărut importante modificări. De asemenea, unele episcopii menționate aici au fost ridicate între timp la rangul de arhiepiscopii.