Articole

Sfântul și Marele Mir a fost sfințit pentru a 22-a oară. Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Episcopală din Slobozia

25 Apr 2019
20:06

Joi, 25 aprilie 2019, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a slujit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, oficiată în Sfânta şi Marea Joi, sub protia  Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, alături de membrii Sfântului Sinod în Catedrala Patriarhală.

Este pentru a 22-a oară de când, în cadrul acestei slujbe, se săvârșește  și slujba de sfințire a Marelui Mir, eveniment ce coincide cu împlinirea a 134 ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române de Patriarhia Ecumenică.

Sfântul și Marele Mir a fost pregătit la Mănăstirea Duminica Sfinților Români din Popești Leordeni, în primele zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri.

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Episcopală din Slobozia

După amiază, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a participat la Denia din Marea Vineri sau mai popular Denia celor 12 Evanghelii, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia.

Preoții Catedralei au citit cele 12 Evanghelii, textul Sfintelor Evanghelii relatând Patimile, judecata nedreaptă, răstignirea pe cruce, moartea și îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos.

După citirea Evangheliei a V-a, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu și preoții Catedralei au purtat Sfânta Cruce până în mijlocul Bisericii, unde va rămâne până în ziua de vineri.

Denia de Joi seara se numește „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos”. Este slujba în care, prin citirea Sfintelor Evanghelii, participăm împreună cu Domnul la Sfintele Sale Pătimiri. 


Foto credit: Episcopia Sloboziei și Călărașilor/Mihai Popîrlan