Articole

PS Vincențiu a slujit la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei de la Galați și în anul Centenarului Marii Uniri

01 Dec 2018
14:59

Sursa: www.edj.ro

PS Vincențiu a slujit la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei de la Galați, în ziua de Vineri, 30 noiembrie 2018.


Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, au culminat vineri, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a apostolului care, de 26 de ani, ocrotește orașul-reședință și eparhia.

De asemenea, anul acesta se împlinesc și 22 de ani de când moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în orașul de la Dunăre.

În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenți la sărbătoarea andreiană s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, aduse la Galați de o delegație a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, încă de miercuri, 28 noiembrie a.c., în tradiționala procesiune „Călători pe cărările sfinților“, dar și la moaștele Sfântului Apostol Andrei așezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala arhiepiscopală din Galați de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care au făcut parte ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor și PS Visarion, Episcopul Tulcii.

La slujbă au participat copiii din principalele centre de cultură, tradiție și folclor ale Dunării de Jos, o parte dintre ei îmbrăcând tradiționalul port popular al zonei de la Dunărea de Jos, profesori și oameni de cultură, autorități locale și județene și numeroși credincioși.

La finalul slujbei, 25 de elevi și studenți din Eparhie, de la diverse facultăți și colegii, cu performanțe școlare deosebite la olimpiade și concursuri naționale și internaționale pe diverse domenii de cercetare științifică, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri“, premii substanțiale în bani și cărți de zidire sufletească.

Chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Casian a mulțumit ierarhilor invitați și tuturor participanților prezenți la această sărbătoare eparhială, în care cu toții ne arătăm evlavia și dragostea pentru Sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu.

În timpul Sfintei Liturghii și pe parcursul întregii zile, mulți credincioși au continuat să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv și ale Sfântului Apostol Andrei.