Articole

27 mai 2012 – Târnosire de biserică la Olteniţa

28 May 2012
07:33
Duminică, 27 mai 2012, prima Duminică după Înălțarea Mântuitorului, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din municipiul Olteniţa, pentru a sfinţii (târnosii) o nouă biserică ce poartă hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Naşterea Maicii Domnului”.

Programul liturgic a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii, la care au participat preacuviosul părinte exarh arhimandritul Rafail, preacucernici părinți consilieri și părinţii protopopi ai Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor şi un sobor de preoţi şi diaconi.

Cu această ocazie Preasfinţia Sa a acordat acte de cinstire binefăcătorilor bisericii, oferind diplome ctitorilor noului locaş de cult.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa e explicat înţelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice şi a vorbit credincioşilor despre importanţa slujbei de sfinţire a unei biserici, fiind momentul în care darurile Sfântului Duh se revarsă atât asupra ei cât şi a credincioşilor.

După Sfânta Liturghie a urmat slujba de sfinţire a bisericii, când Întâistătătorul Eparhiei noastre, urmat de soborul de preoţi şi diaconi au înconjurat lăcaşul de cult, moment urmat de întocmirea Sfintei Mese şi sfinţirea catapetesmei. În timpul slujbei de sfințire li s-a explicat credincioșilor, pe larg, momentele tipiconale și semnificația lor.

La sfârşitul slujbei, toţi credincioşii au avut ocazia de a trece prin Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf aflate pe Sfânta Masă nou sfinţită.