Articole

PS Vincențiu a slujit la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei de la Galaţi

01 Dec 2017
14:46
Evenimenteleorganizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii SfântuluiAndrei, Ocrotitorul României, au culminat miercuri, 30 noiembrie, în ziua decinstire a apostolului care, de 25 de ani, ocroteşte oraşul-reşedinţă şieparhia.

De asemenea, anul acesta se împlinesc şi 21 de ani de cândmoaştele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în oraşul dela Dunăre.

PS Vincențiu s-a închinat la moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoareaandreiană s-au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul,aduse la Galaţi de o delegaţie a Arhiepiscopiei Râmnicului, în tradiţionalaprocesiune „Călători pe calea sfinţilor“, dar şi la moaştele Sfântului ApostolAndrei aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada CatedraleiArhiepiscopale.

PS Vincențiu a slujit Sfânta Liturghie alături de ierarhi din Sinodul BOR

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala arhiepiscopală dinGalaţi de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte ÎPSPetru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Casian,Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilorşi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

La slujbă au participat copii din principalele centre de cultură,tradiţie şi folclor ale Dunării de Jos, o parte dintre ei îmbrăcândtradiţionalul port popular al zonei de la Dunărea de Jos, profesori şi oamenide cultură, autorităţi locale şi judeţene şi numeroşi credincioşi.

Cuvântul de învățătură, a fost rostit de Preasfințitul PărinteVisarion, Episcopul Tulcii.

La final, 25 de elevi şi studenţi din Eparhie, de la diversefacultăţi şi colegii, cu performanţe şcolare deosebite la olimpiade şiconcursuri naţionale şi internaţionale pe diverse domenii de cercetareştiinţifică, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma„Vrednicia andreiană pentru tineri“, premii substanţiale în bani şi cărţi dezidire sufletească.

Pe o vreme frumoasă, în timpul Sfintei Liturghii şi pe parcursulîntregii zile, mii de credincioşi au continuat să se închine la moaşteleSfântului Cuvios Grigorie Decapolitul şi ale Sfântului Apostol Andrei.