Articole

Sfântul Ierarh Calinic ocrotitor al Bărăganului

11 Apr 2016
00:49
Sâmbătă, 09 aprilie 2016, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, un grup de 35 de pelerini de la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, au mers la mănăstirile din jurul Bucureștiului, în pelerinajul intitulat Sfântul Ierarh Calinic ocrotitor al Bărăganului, însoțiți fiind de Arhid. Chiru Cristian Ștefăniță.

Prima oprire, la Catedrala din Urziceni, a oferit pelerinilor ocazia să se închine la moaștele Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena aduse de la Catedrala Patriarhală din București și la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Mănăstirea Chiroiu, loc binecuvântat și ocrotit de Maica Domnului și Cuvioasa Parascheva, a constituit a doua oprire pentru grupul de pelerini, aici găsind fiecare liniștea, pacea și puterea necesară pentru călătoria noastră.

Părăsind teritoriul administrativ al Eparhiei noastre, am vizitat Mănăstirea Sitaru (Balamuci), mănăstire din Arhiepiscopia Bucureștilor, având ca mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pe Sfântul Ierarh Nicolae. Aici am primit exemplul viu al vieții de obște dezvoltată și în câmpia Bărăganului, mai concret în Codrii Vlăsiei.Trecutul și prezentul s-au întrepătruns într-un singur punct, Mănăstirea Căldărușani.

Un loc plin de istorie, cu oameni vii sufletește și nu în ultimul rând un important centru al renașterii spiritual-duhovnicești a Țării Românești. Pelerinii s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești, au vizitat muzeul și cimitirul mănăstirii, aici fiind înmormântat Părintele Sofian Boghiu, marele duhovnic de la Mănăstirea Antim.

Mănăstirea Ţigăneşti. La prima vedere, pare un sat, cu multe ulicioare şi cu case care stau aşezate în jurul bisericii. Am vizitat muzeul mănăstirii, atelierele de croitorie și țesătorie.

A șasea oprire a fost la Mănăstirea Pasărea. Bucuria duhovnicească a tuturor pelerinilor a fost satisfăcută pe deplin, fiind astfel vizitat cimitirul mănăstirii, muzeul, dar și copacul în trunchiul căruia este o icoană făcătoare de minuni.

Închinarea la moaștele Sfântului Ierarh Calinic și ale Sfântului Gheorghe de la Cernica, a constituit obiectivul principal al pelerinajului organizat. Pelerinii au găsit aici un loc potrivnic pentru a-și lăsa grijile și apăsările sufletești.

În încheierea zilei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, la Mănăstirea Plătărești, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de un sobor de preoți din Protopopiatul Oltenița.

Cinci elevi merituoși ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, au fost prezenți în acest pelerinaj în mod gratuit.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înțelepțite!