Articole

Ziua Sistemului Penitenciar Românesc, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

26 Jun 2015
14:00
Data zilei de 29iunie este una reprezentativă nu numai pentru Biserica Ortodoxă Română, care-iprăznuiește pe cei între apostoli maiîntâi pe scaun șezători și lumii învățători, Sfinții Apostoli Petru șiPavel, ci și pentru Sistemul Penitenciar Românesc, care-i are pe aceștia capatroni spirituali.

Ca o prefigurarea importanței zilei Sfinților Apostoli, în data de 25 iunie 2015, PenitenciarulSlobozia a fost gazda unui eveniment cultural, protagoniști fiind tinerii dingrupul de cateheză al Parohiei Amara II, coordonat de către preacucerniculpreot Clementin Matache, tineri care au intonat o serie de cântări atâtreligioase, cât și laice, sensibilizând astfel pe cei de față, dar și pe ceidin celelalte încăperi ale instituției, întrucât s-a realizat o transmisie livecu circuit închis.

O însemnătateaparte a fost oferită momentului de către un număr de 17 persoane private delibertate care au interpretat o scenetă de teatru, transpunând astfel o parte acelor mai semnificative momente din viața și activitatea Sfinților ApostoliPetru și Pavel. Dintre acestea amintim: chemarea apostolilor și trimiterea lorla propovăduire de către Mântuitorul Hristos, mărturisirea și lepădarea luiPetru, vindecarea ologului, Petru și Ioan în fața sinedriului, închidereaacestora în temniță și eliberarea lor de către înger, învoirea lui Saul lauciderea Sfântului Arhidiacon Ștefan și chemarea sa la apostolat, dar șidezvinovățirea apostolului Petru în fața regelui Agripa.

Desfășurată subcoordonarea preacucernicului preot Vasile Gabriel, capelan la Sectorulcultural-educativ din cadrul Penitenciarului Slobozia și cu sprijinul ParohieiRomano-Catolice – Slobozia, concretizat în punerea la dispoziție a costumelor,piesa de teatru a semănat emoție în rândul privitorilor, atât prin naturalețeade care au dat dovadă interpreții rolurilor, cât mai ales prin transmitereacuvântului evangheliei, care este de un realism liturgic contemporan: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia! (Luca19, 9).

În încheiere, cadelegat al Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, Ștefan-Alexandru Tănase,inspector pentru catehizare, a transmis mesajul de binecuvântare și întărire încredință din partea Preasfinției Sale.