Articole

Conferinţa pastoral – misionară a preoţilor din Călăraşi

09 Jun 2015
15:42
Marți, 09 iunie2015, a avut loc prima Conferinţă pastoral-misionară din anul acesta, care apurtat titlul „2015 – Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură deAur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, care a reunit toţi preoţiidin cele trei Protopopiate ale Judeţului Călăraşi: Călăraşi, Olteniţa şiLehliu.

Preasfinţia Sa aparticipat la slujba de Te Deum de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” dinmunicipiul Călăraşi, ulterior, toţi clericii, deplasându-se la Sala amfiteatrua Casei de Cultură a Consiliului Judeţean din Călăraşi.

În cuvântul său,Preasfinţia Sa a vorbit despre lucrarea pastorală, misionară și socială acomunităților parohiale, despre rolul important al preotului în răspândirea„Luminii lui Hristos”, a învățăturii Sale dumnezeiești în această lumedezbinată de ură și păcat; despre lucrarea săvârșită în Episcopia Sloboziei șiCălărașilor, care a dedicat acest an comunităților parohiale ce sunt candeleaprinse cu „Lumina lui Hristos” în Bărăgan.

Subiectulconferinţei preoţeşti, a fost dezvoltat de trei referenţi selectaţi pentrualcătuirea referatelor, din cei nouă referenţi de la cele trei protopopiate:preotul Robert Cristian Emanuel Năstase de la parohia Belciugatele,Protopopiatul Lehliu, preotul Ion Gelu Velicu de la parohia Valea lui Soare,Protopopiatul Oltenița şi preacuviosul părinte protosinghel Lucian Cilovic,starețul Mănăstirii Coslogeni.

Preasfinţia Sa adat cuvântul preoţilor care au dorit să completeze referatele cu aspecte dinexperiența slujirii. Au vorbit următorii preoți: Eugen Cristian Grigore de laparohia Coțofanca, Protopopiatul Lehliu, Marian Mogoș de la parohia Tăușanca,Protopopiatul Oltenița și doi preoți din Protopopiatul Călărași: Marian Oanceade la parohia Grădiștea și Cristian Laurențiu de la parohia Ciocănești Sârbi.

La sfârșitulconferinței Preasfinția Sa a dat cuvântul părinților consilieri, care auprezentat problemele actuale din Episcopia noastră.

Tot în aceastăzi, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu împreună cu o parte din consilieriiCentrului Eparhial au vizitat Muzeul Municipal din Călărași și bisericaparohială „Sfântul Mucenic Dasie” din municipiul Călărași, care în scurt timpva fi târnosită (sfințită) în Duminica ce urmează, în data de 14 iunie 2015.