Adresă: Str. Regele Ferdinand nr. 61, municipiul Urziceni, judeţul Ialomiţa
Preot paroh: George SAVA
Preot coslujitor: Marin NASTASIA
ISTORICUL BISERICII
Această biserică parohială este aşezată în partea de nord-vest Urziceni, între Biserica Sfânta Treime şi sediul Protopopiatului Urziceni. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Urziceni, aflată în partea veche a urbei, cunoscută sub numele de „Volna“ (de unde numele popular „Biserica din Volna“) a fost zidită din cărămidă, în perioada 1859-1862, pe locul alteia mai vechi, de dimensiuni mai mici, care s-a dărâmat. Cheltuiala construcţiei şi a înzestrării cu cele trebuincioase a fost suportată de ctitorii Nicolae Brătianu şi Scarlat Fălcoianu, proprietarii unei părţi din moşia Urziceni, la mijlocul sec. al XIX-lea.
Din anul 1920 și până în anul 1935, Parohia Adormirea Maicii Domnului a fost filie a Parohiei Sfânta Treime, din Urziceni.
Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a avariat structura şi pictura lăcaşului de cult, iar lucrările de restaurare s-au efectuat între anii 1951-1952. Pictura în tempera a fost făcută de pictorul Alexandru Leon Biju din Bucureşti. Slujba de resfinţire a fost oficiată în ziua de duminică 9 decembrie 1952, de către Episcopul Vicar Patriarhal Teoctist, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1969, biserica a fost învelită cu tablă galvanizată.
Afectată de inundațiile din anul 1975, care au acoperit centrul vechi al orașului Urziceni, biserica a suferit avarii și la cutremurul din 4 martie 1977. Sub supravegherea preoţilor Alexandru Vasile (paroh) şi Gheorghe Radu (preot II), în anul 1991 s-au efectuat reparaţii capitale exterioare, în anul 1994 s-au finalizat reparaţii capitale interioare şi s-a refăcut pictura, în frescă, stilul neobizantin, de către pictorul Pandele Borină. Slujba de resfinţire s-a oficiat de către PS Nifon, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în ziua de 29 ianuarie 1995.
Biserica a mai fost vizitată canonic de către Episcopul dr. Damaschin Coravu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, oficiindu-se slujba Sfintei Liturghii, în ziua de 2 februarie 2001.
Sub supravegherea preoţilor George Sava (paroh) şi Nastasia Marin (preot II), veniţi în parohie din anul 1998, în perioada 2005-2011 s-au învelit cu tablă şi s-au reparat la exterior biserica şi clopotniţa, s-au schimbat structura catapetesmei şi stranele, s-a renovat clopotniţa.
PISANIA
Textul PISANIEI menţionează: „Pisanie./Cu voia Tatălui, cu puterea Fiului şi cu săvârşirea Sf. Duh, s-a ridicat/ din temelii această sf. biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului din orașul Urziceni, în/ anul 1862, în vremea Mitropolitului Nifon, pe moşia Boierului Nicolae Brătianu. Ctitorii sunt: Boierii/ Nicolae Brătianu cu soţia sa Ecaterina şi Scarlat Fălcoianu. Biserica este construită din cărămidă/având formă de navă. În anul 1969, biserica a fost învelită cu tablă galvanizată. În anul 1991 s-au/ făcut reparaţii capitale exterioare, iar în anul 1994 s-au făcut reparaţii capitale interioare şi pictură din nou în frescă. Pictura, în stil neobizantin, a fost executată de d-l pictor prof. Borină Pandele/ din București, prin osteneala enoriașilor şi sub supravegherea preotului paroh Alexandru Vasile și/ preotului conslujitor Gheorghe Radu. În Duminica a XXXII-a după Rusalii în anul 1995 s-a resfințit acea/stă sfântă biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ de către Prea Sfințitul Părinte Nifon, /Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi slujitori./Binecuvântează doamne pe cei ce iubesc frumuseţea/şi bună cuviinţă a sfintei noastre biserici!“
ARHITECTURA
Sfântul lăcaş de cult are configuraţia unei nave prelungite, zidurile sunt de cărămidă şi este acoperită cu tablă zincată. Posedă o turlă pe pronaos şi are un pridvor. În exterior este văruită în alb. Parohia are două case parohiale: una în curtea bisericii, construită în 1962-1963 şi alta, în apropierea bisericii, donată de doamna Constanţa Florea din Câmpina.
PICTURA bisericii se remarcă şi prin portretele inedite, fiind înfăţişaţi Mihai Eminescu, Horia, Cloşca şi Crişan, Ştefan cel Mare și Sfânt şi Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu.
PREOŢII
PREOŢII care au slujit la această biserică au fost: Nae Georgescu (menționat la 14 aprilie 1849), Barbu Radovici (1850), Toma (1855), Barbu (până în 1894), Călin Georgescu (până în 1918, venit din Dobrogea), Gheorghe St. Popescu (între 1920-1935, titular la Sfânta Treime), Mircea Totolici (între 1935-1983), Alexandru Zaharia (între 1947-1978), Vasile Constantin (între 1978-1985), Ion Sas (între 1985-1986), Alexandru Vasile şi Gheorghe Radu (între 1986-1998). Preoţii de astăzi, George Sava (paroh) şi Nastasia Marin (preot II) sunt veniţi în parohie din anul 1998.
În faţa bisericii se află Parcul Eroilor sau Parcul din Volna, unde este amplasat Monumentul Eroilor din Urziceni, căzuți din primul război mondial. În curtea bisericii se păstrează două cruci de piatră vechi, una datată 1868 şi cealaltă 1872, amintind localnici.
FOTO: Laurenţiu Tătulescu