Conferinţa pastoral – misionară a preoţilor din Ialomiţa

Marți, 30 mai 2017, a avut loc prima Conferinţă pastoral-misionară din anul acesta
Episcopia Sloboziei si Calarasilor

In: Protopopiatul slobozia
Data: 30 May, 2017
Recomanda

Marți, 30 mai 2017, a avut loc prima Conferinţă pastoral-misionară din anul acesta, care a purtat titlul „2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, care a reunit toţi preoţii din cele trei Protopopiate ale Judeţului Ialomiţa: Slobozia, Feteşti şi Urziceni.

La Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slobozia s-a săvârşit Sfânta Liturghie, urmată de slujba de Te-Deum, la care a participat și Preasfinţitul Episcop Vincențiu. Este deja a treia oară când Catedrala Episcopală din Slobozia găzduiește Conferinţa pastoral – misionară a preoţilor din Ialomița.

Conferinţa pastoral – misionară din primăvara aceasta a avut ca temă principală  „2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, pe trei teme.

Subiectul conferinţei preoţeşti, a fost dezvoltat de trei referenţi și completat de câte doi coreferenți.

În cuvântul de deschidere, Preasfinţia Sa a vorbit despre subiectul conferinței, despre sfintele icoane și rolul lor în viața și lucrarea noastră pastorală, învățătorească și sfințitoare.

 

Prima temă a avut ca titlu general Apariţia icoanei şi a picturii bisericeşti în Biserică,Teologia icoanei (aspecte dogmatice şi liturgice) și a avut ca referent principal pe preacucernicul părinte Florin Jugănaru de la Parohia Săveni, Protopopiatul Fetești, fiind completat de preoții coreferenți  Nicușor Comșa, parohia Andrășești, Protopopiatul Slobozia, Marian Aurelian Mihalache, parohia Sintești, Protopopiatul Urziceni.

 

A doua temă a avut ca titlu Prevederi canonice, juridice (regulamentare) şi ermineutice (din trecut şi de azi), privitoare la icoane şi pictura bisericească, Icoana în cultul ortodox: afirmare a credinţei ortodoxe, memorial biblic şi eclesial, chemare la rugăciune şi sfinţenie, frumuseţe a Casei Domnului, Icoana în viaţa creştinului ortodox: comuniune cu sfinţii şi cu Biserica Ortodoxă și a avut ca referent principal pe preacucernicul părinte Ionuț Dumitru de la parohia Orboiești, Protopopiatul Slobozia, fiind completat de preoții coreferenți Viorel Olteanu, parohia Fierbinții de Sus, Protopopiatul Urziceni, Valentin Năstase, parohia Făcăeni, Protopopiatul Fetești.

 

A treia temă a avut ca titlu Icoana în şcoală: semn al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni (ca şi Sfânta Cruce).Pictorul de icoane/de biserici: pregătire teologică, artistică şi duhovnicească. Stiluri şi tehnici de pictură bisericească/materiale folosite în pictură. Tradiţia iconografică românească, fidelitate dogmatică universală şi specific naţional. Actualitatea, importanţa şi necesitatea sfintelor icoane pentru viaţa şi misiunea Bisericii azi și a avut ca referent principal pe preacucernicul părinte Ioan Valeriu Bătărigă, parohia Roșiori II, Protopopiatul Urziceni, fiind completat de preoții coreferenți Dan Constantin Iliescu, preot militar la UM 01912 Borcea, Protopopiatul Fetești și Marius Nicolae Micșă, parohia Crăsani, Protopopiatul Slobozia.

După prezentarea referatelor, Preasfinția Sa a dat cuvântul părinților protopopi din cele trei Protopopiate din județul Ialomița (Slobozia, Feteşti şi Urziceni), care au prezentat aspecte din lucrarea pastorală și misionară ce se săvârșește în Protopopiatele pe care le coordonează.

La sfârșitul conferinței Preasfinția Sa a dat cuvântul părinților consilieri, care au prezentat problemele actuale din Episcopia noastră.

Abonament RSS Informatii
SPRIJINIM CONSTRUIREA CATEDRALEI
Cautare