PS Vincențiu. Cuvânt pentru CONFERINȚELE JUDEȚENE „Modele de bună practică din activitatea social – filantropică desfășurată în parohiile din Episcopia Sloboziei și Călărașilor“ Ediția a V-a

PS Vincențiu. Cuvânt pentru CONFERINȚELE JUDEȚENE „Modele de bună practică din activitatea social – filantropică desfășurată în parohiile din Episcopia Sloboziei și Călărașilor“ Ediția a V-a
Episcopia Sloboziei si Calarasilor

In: Protopopiatul slobozia
Data: 23 November, 2017
Recomanda

CONFERINȚELE JUDEȚENE

„Modele de bună practică din activitatea social – filantropică desfășurată în parohiile din Episcopia Sloboziei și Călărașilor“

Ediția a V-a

 

 

Preacucernici Părinți,

Doamnelor și Domnilor

 

 

Cu nespusă bucurie duhovnicească am binecuvântat organizarea unui astfel de eveniment deosebit de important pentru Episcopia Sloboziei și Călărașilor, după cum orice părinte se bucură de orice reușită a propriilor copii. Mai mult, când un om primește mai mulți talanți și se îngrijește și de ceilalți oameni, oferind din osteneala sa și celorlalți frați mai mici, bucuria se înalță până la Cer. Iar mulțumirea, adevărată Euharistie menită să aducă oamenii în cuminecare, ne cheamă pentru al V-lea an consecutiv, lucru posibil prin implicarea Sectorului Social Misionar și a ostenitorilor care alcătuiesc Asociația Socio-culturală Matei Basarab.

O foarte importantă contribuție, fără de care nu ne-am putea desfășura activitatea, este adusă de mulțimea creștinilor noștri care, de fiecare dată, răspund cu dragoste chemării Noastre atunci când este vorba despre ajutorarea aproapelui aflat în suferință. Fiecare dintre cei care își acordează inima cu suspinul celor în încercări devine un real apostol al milei creștine. Biserica-mamă își cheamă întotdeauna fiii să simtă într-un glas, bucuria unuia să fie a tuturor, iar povara fiecăruia să fie dusă de toți.

Suntem cu toții mânați de aceeași credință conform căreia faptele noastre trebuie făcute nu în nume propriu, personal, ci în numele Filantropului desăvârșit, Iisus Hristos. Indiferent cât de mare sau mic este ajutorul nostru, scris este: „Iar oricine vă va da să beți un pahar de apă, în numele Meu, fiindcă sunteți ai lui Hristos, adevărat zic vouă că nu-și va pierde plata sa” (Marcu 9, 41). Așadar, având această conștiință, a împreunei lucrări cu Iisus Hristos, mărturisim străduința de a fi pe drumul cel bun, al asemănării cu Dumnezeu. Ce este oare desăvârșirea, dacă nu drumul de la chip la asemănarea cu Dumnezeu? Iar drumul spre sfințenie nu ar fi posibil dacă nu ar include și iubirea concretă față de aproapele, desigur, alături de multe altele, printre care și mărturisirea credinței celei adevărate, ferite de învățături greșite.

Între credință și fapte există o interdependență. Credința se arată prin fapte, iar faptele trebuie să fie consecințe directe ale credinței. Nu pot fi aplicate separat în viața omului: credința fără fapte este ideologie, iar faptele fără credință înseamnă ignoranță dusă la rang de virtute. De altfel, strânsa corelație între cele două ne este punctată de către Sfântul Apostol Iacov, în Epistola sa, în aceste cutremurătoare cuvinte: „Ce folos, frații mei, dacă zice cineva că are credință, iar fapte nu are? Oare credința poate să-l mântuiască? Dacă un frate sau o soră sunt goi și lipsiți de hrana cea de toate zilele și cineva dintre voi le-ar zice: Mergeți în pace! Încălziți-vă și vă săturați, dar nu le dați cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul? Așa și cu credința: dacă nu are fapte, e moartă în ea însăși. (cap. 2, v. 14-17). Și, tot aici, vorbind despre Avraam: „Vezi că, credința lucra împreună cu faptele lui și din fapte credința s-a desăvârșit?” (v. 22).

Pentru a respecta și buna organizare metodologică, avem 3 obiective pe care urmărim să le atingem în cadrul acestei conferințe:

  • Promovarea furnizorilor de servicii sociale din cadrul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, care oferă servicii sociale în contextul unui parteneriat social extins;
  • Promovarea proiectelor filantropice implementate în cadrul parohiilor din Episcopia Sloboziei și Călărașilor;
  • Asigurarea vizibilității continue a activității social-filantropice desfășurate în Episcopia Sloboziei și Călărașilor.

Tot cu ocazia acestui eveniment este lansat cel de-al treilea volum al Compendiului „Modele de bună practică în asistența socială din Episcopia Sloboziei și Călărașilor”, material ce poate fi considerat un instrument de lucru pentru specialiștii și lucrătorii din domeniul social din cadrul structurilor Episcopiei Sloboziei și Călărașilor și al partenerilor acestora.

Avem certitudinea că, așa cum a fost de fiecare dată, demersul acesta este unul deosebit de constructiv și va avea un impact puternic în inimile celor care au urechi de auzit (Matei 13, 9). Dacă multe lucruri pot fi contestate, întotdeauna faptele sunt evidente. Ele sunt cea mai bună dovadă că, în Biserică și prin Biserică, se petrec lucruri extraordinar de frumoase, modele pentru orice societate din orice timp.

Binecuvintez lucrarea tuturor celor care, cu dragoste creștină, fac posibile aceste evenimente care înnobilează Sfânta noastră Biserică, ce nu rămâne distantă față de nevoile propriilor credincioși, fie că vorbim de cele materiale, cât și de cele spirituale!

Al vostru rugător către Domnul,

 

Slobozia, 23 Noiembrie 2017

 

 

†VINCENȚIU

Episcopul Sloboziei și Călărașilor


Ramai la curent cu toate informatiile si postarile despre:


-

PS Vincentiu - Episcopul Sloboziei si Calarasilor


Abonament RSS Informatii
SPRIJINIM CONSTRUIREA CATEDRALEI
Cautare