Curierul Ialomițean dezinformează - DREPT LA REPLICĂ

Curierul Ialomițean dezinformează - DREPT  LA  REPLICĂ
Episcopia Sloboziei si Calarasilor

In: Protopopiatul slobozia
Data: 23 February, 2018
Recomanda

În urma apariției articolului: Să fie primit! Încă 600 de milioane de lei de la consilierii PSD și ALDE din CL Slobozia, pentru o biserică, în Ziarul Curierul Ialomițean, în data de 22 februarie 2018, Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor face următoarele precizări:

Încă de la început, se poate observa cu ușurință că articolul nu este semnat. Am făcut un exercițiu de voință și am identificat, în caseta de redacție a Ziarului „Curierul Ialomițean”, doar o persoană lucrătoare, dar și un colaborator pentru caricatură.  Este lesne de înțeles de ce au fost tipărite astfel de inepții, din moment ce atribuțiile redactorului șef, ale reporterului și ale editorului (personal minim în cadrul unui ziar) se regăsesc în aptitudinile multilateral-dezvoltate ale Danielei Istrate.

Plecând de la aceste detalii tehnice, am continuat exercițiul de voință tocmai pentru că dorim să aducem lămuriri ziditoare cititorilor acestei publicații locale. Titlul articolului, acoperit de anonimat, prezintă niște sume colosale: „600 de milioane de lei”. Este bine de știut că suma aceasta este o avere impresionantă chiar și pentru Primăria Municipiului Slobozia.

Am observat că, de fapt, era o eroare de redactare, întrucât după lead-ul știrii este scrisă o altă sumă: „600 de miliarde de lei vechi”.

În realitate, este vorba despre suma de 60.000 lei. Episcopia Sloboziei și Călărașilor mulțumește consilierilor locali pentru sprijinul acordat celei mai vechi biserici, atât din municipiu, cât și din Eparhie, Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia.

O altă afirmație plină de erori, scrisă cu intenția de a induce în eroare opinia publică, este și aceea prin care „…biserica nu răspunde la cererile comunității.”. Nimic mai fals! Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi” din Slobozia, chiar dacă are statut de mănăstire, răspunde întru totul nevoilor credincioșilor, prin săvârșirea tuturor tainelor și a ierurgiilor solicitate în acest sens.

Legat de faptul că suma de „5 milioane de lei” (sumă exagerat de mare în vremurile actuale; credem că este vorba despre suma de 500 lei) era percepută pentru Taina Sfântului Botez, precizăm că această sumă (500 lei) avea rolul de a descuraja săvârșirea botezurilor la Catedrala Episcopală din Slobozia, solicitanții fiind îndemnați să se orienteze către bisericile parohiale din care provin.

Suma era achitată și folosită pentru lucrarea socială a Episcopiei (pentru argumentarea celor scrise, accesați link-urile: (1) http://www.sf-esc.ro/filantropia/12327-activitati-social-misionare.html (2) http://sf-esc.ro/informatii/13424-354-de-persoane-au-primit-in-luna-ianuarie-2018-sprijin-material-si-financiar-in-valoare-totala-de-15-620-lei.html (3) http://sf-esc.ro/informatii/13405-38-272-de-interventii-sociale-in-valoare-de-836-938-lei-realizate-in-parohiile-din-cuprinsul-episcopiei-sloboziei-si-calarasilor.html), dar numai după ce se aproba cererea depusă la Registratura Episcopiei, nefiind solicitată vreo sumă de bani înainte de aprobarea acesteia.

În ceea ce privește intervenția domnului Ștefan Sava, consilier local, pentru susținerea acestui demers, mărturisim că domnia sa este un apărător al valorilor național-creștine, un credincios practicant și un susținător real al bisericii strămoșești.  

Suntem îndreptăţiţi să credem că prezentaţi opiniei publice informaţii eronate, dar este de datoria noastră să vă prezentăm realitatea obiectivă.

Să nu uităm de contribuția istorică a Bisericii la dezvoltarea limbii române, a statului român până la secularizarea averilor bisericești și mănăstirești, aceasta rămânând lipsită de mijloacele proprii de întreţinere, statul român preluând ulterior toate cheltuielile Bisericii Ortodoxe Române, asumare de obligaţie perpetuată și respectată de stat de atunci şi până în prezent.

 

Biroul de Presă

al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor

birpresesc@yahoo.ro


Abonament RSS Informatii
SPRIJINIM CONSTRUIREA CATEDRALEI
Cautare